Monday, September 16, 2024
HomeΕλαιοκομίαΗ Ιταλία ''Ψωνίζει'' από την Τυνησία: 46.000 Τόνοι Ελαιόλαδο Μέσα σε 8...

Η Ιταλία ”Ψωνίζει” από την Τυνησία: 46.000 Τόνοι Ελαιόλαδο Μέσα σε 8 Μήνες

Σε οκτώ μήνες (1 Νοεμβρίου 2023 – 30 Ιουνίου 2024), η Ιταλία εισήγαγε 46 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο από την Τυνησία. Αυτό αποκάλυψε το ONH την βορειοαφρικανικής χώρας, το οποίο υπογραμμίζει πώς «τα συνολικά έσοδα από την πώληση ελαιολάδου στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 80% , φτάνοντας τα 1,2 δις ευρώ».  

Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα εισαγωγής τυνησιακού λαδιού, πίσω από την Ισπανία (η οποία αγόρασε 52 χιλιάδες τόνους), αλλά είναι και ο κύριος προορισμός για βιολογικό λάδι με μερίδιο 50,61%.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας από την ελαιοκαλλιέργεια -οι αρχές μιλούν ότι θέλουν να φτάσουν σύντομα το ένα εκατομμύριο τόνους λαδιού- υποδηλώνουν ότι η ίδια η Τυνησία προορίζεται να γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική λεκάνη ανεφοδιασμού για το μέλλον. Επίσης γιατί, εκτός από την ποσότητα, εστιάζει πλέον και στην ποιότητα.

Εξαγωγές στους 162 χιλ. τόνους

Από την αρχή της εκστρατείας, η Τυνησία εξήγαγε 165.205 τόνους ελαιόλαδο, εκ των οποίων οι 20.000 τόνοι με τυποποιημένες μάρκες, ίσο με το 65,5% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων της χώρας(χουρμάδες, ψάρια και εσπεριδοειδή και άλλα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή). Το βιολογικό λάδι που εξήχθη ανήλθε σε 35 χιλιάδες τόνους και, όπως αναφέρθηκε, στην περίπτωση αυτή η Ιταλία είναι η κύρια χώρα εισαγωγής.

Οι λόγοι για τη συνεχή αύξηση των όγκων πετρελαίου της Τυνησίας εντοπίζονται επίσης στη γεωπολιτική κατάσταση της χώρας. Η ισλαμική τρομοκρατία που ακολούθησε, στην πραγματικότητα έδιωξε τους τουρίστες μέσα σε μια νύχτα, αναγκάζοντας τη χώρα να βρει άλλες πηγές για να στηρίξει την εθνική οικονομία. Και από αυτή την άποψη ο πρωτογενής τομέας, ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη. Από παραγωγική και εμπορική άποψη, η Τυνησία, παρά το μικρό της μέγεθος και τις κλιματικές αντιξοότητες, έχει παραγωγή άνω των 200 χιλιάδων τόνων ετησίως που την κατατάσσει στις κύριες χώρες παραγωγής.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments