Thursday, September 19, 2024
HomeΕλαιοκομίαΕκτίναξη των Κρουσμάτων Νοθείας στο Ελαιόλαδο: Ρεκόρ Απάτης στην ΕΕ

Εκτίναξη των Κρουσμάτων Νοθείας στο Ελαιόλαδο: Ρεκόρ Απάτης στην ΕΕ

Στην Ευρώπη, τα φαινόμενα νοθείας και απάτης στο ελαιόλαδο έχουν σημειώσει ρεκόρ με τις πιθανές υποθέσεις να φτάνουν τις 50 το πρώτο τρίμηνο του έτους, από μόλις 15 το 2018. Η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου λόγω μειωμένης παραγωγής έχει δημιουργήσει ευνοϊκό έδαφος για τέτοιες πρακτικές, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

Οι περιπτώσεις νοθείας περιλαμβάνουν την προσθήκη φθηνότερων ελαίων στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και εσφαλμένη επισήμανση. Σε έρευνες στην Ιταλία, κατασχέθηκαν 42 τόνοι νοθευμένου ελαιολάδου και εξοπλισμός παραποίησης. Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν 39 ειδοποιήσεις στο σύστημα RASFF για περιπτώσεις απάτης.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο απάτης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments