Thursday, September 19, 2024
HomeειδήσειςΑνησυχία στον Βόλο: Νεκρά Ψάρια από τη Λίμνη Κάρλα Ξεβράστηκαν στην Παραλία

Ανησυχία στον Βόλο: Νεκρά Ψάρια από τη Λίμνη Κάρλα Ξεβράστηκαν στην Παραλία

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της παραλίας του Βόλου, καθώς δεκάδες νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα ξεβράστηκαν στην ακτή. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές αρχές και τους επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου, εππαρουσιάζει τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου μαζί με τους ειδικούς, οι οποίοι είναι καθησυχαστικοί.

Ο Νίκος Ζάχος, γραμματέας του αλιευτικού συλλόγου Βόλου, εξηγεί ότι δεν πρόκειται για ψάρια του θαλασσινού, αλλά του γλυκού νερού τα οποία μόλις έρχονται σε επαφή με το αλμυρό νερό πεθαίνουν. Αυτά τα ψάρια δεν φτάνουν νεκρά στην παραλία από κάποια αιτία μόλυνσης, αλλά οδηγούνται μέσω του θυροφράγματος προς την θάλασσα.

Διευκρινήσεις δίνει ο Δημήτρης Κλαουδάτος – Αναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας – Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Τα ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, όχι από την λίμνη, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας».

Τα ψόφια ψάρια λόγω της θαλασσοταραχής ξεβράζονται στην παραλία και πρέπει να περισυλλεχθούν, αφ’  ενός για να μην προκαλούν αντιαισθητικό θέαμα, αφ’ ετέρου για να μην σαπίσουν. «Δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία του κόσμου και δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης των υδάτων του Παγασητικού και τα αλιεύματα από τον κόλπο είναι απολύτως ασφαλή».

Όπως τονίζει ο κ. Κλαουδάτος, το να τοποθετηθεί μια σήτα στον αγωγό των υδάτων, προκειμένου να συγκρατούνται τα ψάρια, θα προκαλέσει άλλο πρόβλημα, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται και τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν φυσικά με τα νερά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, εάν δεν καθαρίζονται συνεχώς.   

Πηγή ertnews.gr

Για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις σχετικά με το περιβάλλον και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή σας, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments