Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΜαγνησία: Απόφαση Επιχορήγησης για την Αντιμετώπιση Ζημιών σε Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις Μετά τις...

Μαγνησία: Απόφαση Επιχορήγησης για την Αντιμετώπιση Ζημιών σε Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις Μετά τις Πυρκαγιές

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Μαγνησία, η απόφαση επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις έρχεται να δώσει μια ανάσα στους πληγέντες αγρότες.

Η επιχορήγηση στοχεύει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι εκμεταλλεύσεις, καθώς και στην υποστήριξη των παραγωγών για να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.

Η Μαγνησία, μια περιοχή που επλήγη σφοδρά από τις πυρκαγιές πριν από έναν χρόνο, βρίσκεται επιτέλους μπροστά σε μια απόφαση που θα βοηθήσει τους αγρότες να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις εκμεταλλεύσεις τους. Η απόφαση επιχορήγησης, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, περιλαμβάνει χρηματοδοτική υποστήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής που επλήγη.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές ήταν εκτεταμένες, με πολλές εκμεταλλεύσεις να χάνουν ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες και τις εγκαταστάσεις τους. Αυτή η επιχορήγηση αναμένεται να προσφέρει τους απαραίτητους πόρους για να ανακάμψουν οι πληγέντες αγρότες και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από εντατικές πιέσεις από τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούσαν άμεση υποστήριξη για να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής. Αν και η διαδικασία καθυστέρησε, η έγκριση της επιχορήγησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της γεωργικής παραγωγής στην περιοχή.

Χρηματική ενίσχυση

Πιο αναλυτικά, η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση:

  • Με το 70% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ επάγγελμα αγροτών (ΜΑΑΕ), ή
  • με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες – κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Ασφαλιστήριο

Ειδικά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση είναι ίση με το 70% ή το 35%, κατά περίπτωση, του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. «Σε κάθε περίπτωση, για την καταβολή της τελικής επιχορήγησης απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο», υπογραμμίζεται στην απόφαση, η οποία αναφέρει επιπλέον ότι «από το σύνολο της επιχορήγησης αφαιρείται τυχόν προκαταβολή που έχει λάβει ο δικαιούχος».

Για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τώρα, η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες επιχορήγησης και άλλες υποστηρικτικές δράσεις για τους αγρότες, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments