Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις σε τέσσερις σημαντικούς βιοδείκτες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βλάβη του εγκεφάλου στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Alzheimer’s Disease”, αποκαλύπτει πώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο κατά της γνωστικής εξασθένησης και του κινδύνου ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.
Η Ιταλική Έρευνα
Η μελέτη αυτή έχει ιταλική προέλευση και διενεργήθηκε από τον καθηγητή Domenico Praticò, νευροπαθολόγο στο Κέντρο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια, σε συνεργασία με τους καθηγητές Alessandro Leone και Maurizio Servili από τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και της Περούτζια αντίστοιχα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις του ελαιολάδου στην έκφραση διαφόρων δεικτών νευροφλεγμονής σε έναν εγκεφαλικό ιστό με Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιώντας μια λεπτομερή αναλυτική προσέγγιση (microarray). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ελαιόλαδο ελέγχει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα των φλεγμονωδών βιοδεικτών και δρώντας συγκεκριμένα σε τέσσερις από αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βλάβη του εγκεφάλου.
Οι ανακαλύψεις αυτές ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία του ελαιολάδου ως μέσο πρόληψης της γνωστικής εξασθένησης, προσφέροντας έναν ακόμη λόγο για τη σύσταση της κατανάλωσής του.