Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΤο πλύσιμο της φλούδας των φρούτων δεν αρκεί για την αφαίρεση των...

Το πλύσιμο της φλούδας των φρούτων δεν αρκεί για την αφαίρεση των φυτοφαρμάκων

«Δεν αρκεί το πλύσιμο»: Τα φυτοφάρμακα εισχωρούν και μέσα από τη φλούδα των φρούτων, λέει νέα μελέτη

«Οι παραδοσιακές εργασίες καθαρισμού φρούτων δεν μπορούν να αφαιρέσουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρεται στη μελέτη.

Μια νέα επιστημονική έκθεση δίνει βάρος στις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία ότι το πλύσιμο των φρούτων πριν από το φαγητό δεν αφαιρεί διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με την έκταση της μόλυνσης των τροφίμων από φυτοφάρμακα και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με μια σταθερή διατροφή που περιλαμβάνει υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Ο κεντρικός στόχος της νέας εργασίας είναι να μοιραστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας διαδικασίας που ανέπτυξαν οι συγγραφείς για βελτιωμένη ανίχνευση ιχνών φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Αλλά το υποκείμενο εύρημα σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του πλυσίματος των φρούτων είναι σημαντικό για τους καταναλωτές που μπορεί να βασίζονται σε πρακτικές ασφάλειας τροφίμων που είναι ανεπαρκείς, είπαν οι συγγραφείς

Οι παραδοσιακές «εργασίες καθαρισμού φρούτων δεν μπορούν να αφαιρέσουν πλήρως τα φυτοφάρμακα», αναφέρεται.

Όταν χρησιμοποίησαν την τεχνική για την εξέταση ενός μήλου, για παράδειγμα, οι ερευνητές είπαν ότι «τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν στο στρώμα της φλούδας και στο στρώμα του πολτού».

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που ανέπτυξαν, οι συγγραφείς είπαν ότι βρήκαν ότι η μόλυνση από φυτοφάρμακα μειώθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος πολτού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που ενέχουν τα φυτοφάρμακα έχουν τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές ασχολούνται με την επαγγελματική έκθεση και όχι με τη διατροφή. Το USDA και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν εμπίπτουν στα νόμιμα όρια.

Και οι δύο υπηρεσίες παρακολουθούν τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του USDA, ο οργανισμός ανέφερε ότι το 99% των τροφίμων που δοκιμάστηκαν είχαν υπολείμματα που ήταν εντός των νόμιμων ορίων και ως εκ τούτου «δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή». Αυτό διαφέρει από τα ευρήματα της Consumer Reports, η οποία θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά.

Πάνω από το 72% των πάνω από 10.000 δειγμάτων τροφίμων έφεραν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ανέφερε το USDA.

με πληροφορίες    Guardian

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments