Μεγαλύτερο και πιο σοβαρό από τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται να είναι το πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών στον κάμπο της Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, αναφέρει ότι τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα ανέρχονται σε 6.500, με το 80% αυτών να αφορούν τον νομό Πέλλας. Η πλατφόρμα καταχώρησης δηλώσεων παραγωγών που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα άνοιξε στις 20 Ιουνίου 2024.
Οι καλλιεργητές που έχουν εντοπίσει παραμορφώσεις στα αγροτεμάχιά τους πρέπει να καταχωρήσουν τα δεδομένα μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την καταγραφή και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο κ. Γιαννακάκης υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του θέματος, σημειώνοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλει τα πυρηνόκαρπα. Οι καλλιεργητές, σύμφωνα με τις οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, δεν πρέπει να συγκομίζουν τους προσβεβλημένους καρπούς, αλλά να τους αφήνουν στο χωράφι.
Η παραμόρφωση των ροδάκινων και νεκταρινιών εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2021 και έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη τη Μακεδονία. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διεξάγουν ιολογικές αναλύσεις για να εντοπίσουν τα αίτια και να προτείνουν λύσεις.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς εκτός από τις άμεσες απώλειες στην παραγωγή, δημιουργεί και οικονομικές δυσκολίες στους παραγωγούς. Οι αρχές εξετάζουν την αναδιάρθρωση των πληγείσων εκτάσεων και την αναζήτηση πόρων για την υποστήριξη των καλλιεργητών.