Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΗ Βον Ντερ Λάιεν Υπόσχεται Δίκαιο Εισόδημα για τους Αγρότες

Η Βον Ντερ Λάιεν Υπόσχεται Δίκαιο Εισόδημα για τους Αγρότες

Η Ursula Von der Leyen δεσμεύτηκε να εγγυηθεί ένα δίκαιο εισόδημα για τους Ευρωπαίους αγρότες στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα από τα κύρια αιτήματα που προέκυψαν από τις διαδηλώσεις των αγροτών που σάρωσαν την ΕΕ στις αρχές του 2024.

Η εν ενεργεία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επανεξελέγη στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα μετά την ομιλία της, προσπάθησε και, εν τέλει, έπεισε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να την υποστηρίξουν για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Στην ομιλία της, τόνισε ότι οι αγρότες «δεν πρέπει να αναγκάζονται» να πωλούν τα τρόφιμά τους κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Von der Leyen, ωστόσο, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα τηρήσει μια τέτοια δέσμευση.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση των γεωργών στην τροφική αλυσίδα- πρέπει να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια», είπε, αναφερόμενη στην αδύναμη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών γεωργικών προϊόντων έναντι των μεγάλων αγοραστών.

Η Von der Leyen δήλωσε ακόμη ότι οι υποσχέσεις της σχετικά με το μέλλον της γεωργίας θα γίνουν πιο συγκεκριμένες κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών της θητείας της, όταν η νέα της Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα».

Το όραμα θα βασίζεται στα αποτελέσματα του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι εκπροσώπους από ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες.

Η Γερμανίδα πολιτικός είπε ακόμη: «Όποιος διαχειρίζεται τη φύση και τη βιοποικιλότητα με βιώσιμο τρόπο και συμβάλλει στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού άνθρακα πρέπει να ανταμείβεται κατάλληλα».

«Οι αγρότες μας διαμορφώνουν τα τοπία μας, διαμορφώνουν το πρόσωπο της Ευρώπης, αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας, παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια», εξήγησε.

Οι υποσχέσεις της, ωστόσο, σχετικά με τη βιωσιμότητα δεν ήταν οι αναμενόμενες. Αναφέρθηκε στις «καταστροφικές συνέπειες» της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι οι αγρότες επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη λειψυδρία.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, ανακοίνωσε ότι η μελλοντική Επιτροπή θα παρουσιάσει «ένα σχέδιο για τη γεωργία που θα αντιμετωπίζει την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή». Υποσχέθηκε επίσης να παρουσιάσει μια στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με αγροτικά θέματα και υποθέσεις, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Πηγή ypaithros.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments