Sunday, September 8, 2024
HomeαμπέλιαμπελουργειαΨεκασμός με Χαλκούχα Σκευάσματα: Οδηγίες για Ελαιώνες και Αμπελώνες μετά από Χαλάζι

Ψεκασμός με Χαλκούχα Σκευάσματα: Οδηγίες για Ελαιώνες και Αμπελώνες μετά από Χαλάζι

Μετά από έντονες χαλαζοπτώσεις, οι ελαιώνες και οι αμπελώνες συχνά υφίστανται σημαντικές ζημιές.

Για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από φυτοπαθολογικούς μύκητες και βακτήρια . Οι ελαιοκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμό με κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα.

Οδηγίες προς ελαιοκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές μετά από χαλάζι

  • Οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμό με κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα (κυρίως υδροξείδιο του χαλκού) στα ελαιόδενδρα τα οποία έχουν πληγεί (στην κατάλληλη δοσολογία λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούν) προς αποφυγήν ανάπτυξης φυτοπαθολογικών μυκήτων και κυρίως του βακτηρίου Pseudomonas savastanoi. Ο ψεκασμός όπου υπάρχει ήδη πρόβλημα θα πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο και ανάλογα με το κάθε συγκεκριμένο σκεύασμα να επαναληφθεί.
  • Στους πληγέντες αμπελώνες θα πρέπει επίσης να γίνει άμεσα ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα εκεί που έχει καταστραφεί το σύνολο της ηρτημένης εσοδείας για την προστασία του φυτικού κεφαλαίου από μύκητες και βακτήρια . Στις περιπτώσεις που υπάρχει μέρος της ηρτημένης εσοδείας που μπορεί να αξιοποιηθεί . Θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με σκεύασμα κατά του βοτρύτη. Εφιστάται η προσοχή επιλογής σκευασμάτων όσο το δυνατόν χαμηλότερου κόστους ένεκα των συνθηκών.
  • Σε όλους τους πληγέντες αμπελώνες θα πρέπει, όχι άμεσα να ληφθεί κάθε μέσο που μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ξυλοποίηση των κλιματίδων, ώστε να διευκολυνθεί το κλάδεμα και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
  • Δεν συνιστάται η εφαρμογή τομών και η αφαίρεση μέρους της βλάστησης στους αμπελώνες καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στην πρόκληση νέας βλάστησης, η οποία δεν θα διευκόλυνε την καλή ξυλοποίηση των βλαστών.
  • Σε αμπελώνες που έχει καταστραφεί το σύνολο του φορτίου παραγωγής δεν έχει νόημα η συνέχιση της καταπολέμησης της ευδεμίδας για προφανείς λόγους κόστους. Αντίθετα έχει νόημα να ληφθούν μέτρα για να μην αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες σε μεγάλη έκταση ώστε να μπορεί να συνεχισθεί η καλλιέργεια και η παραγωγικής διαδικασία των επόμενων βλαστικών περιόδων.
  • Σε κάθε περίπτωση οι «πεσμένοι» αμπελώνες θα πρέπει να «σηκωθούν» όσο πιο άμεσα γίνεται.
  • Στους υπό κάλυψη αμπελώνες θα πρέπει να ληφθεί κάθε ενδεδειγμένο καλλιεργητικό μέτρο στις σειρές που έχουν προσβληθεί από τις συνθήκες είτε περιμετρικά, είτε εκεί που σχίστηκαν τα δίχτυα ώστε να προστατευθεί η υπόλοιπη παραγωγή του αμπελώνα.

Σημειώνεται πως όταν γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους του ενός εχθρούς ή ασθένειες και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

10,989FansLike
1,268FollowersFollow

Recent Comments