Thursday, September 19, 2024
HomeΕλαιοκομίαΠορτογάλοι Παραγωγοί Ελαιολάδου Επικεντρώνονται στην Ποιότητα για την Προώθηση

Πορτογάλοι Παραγωγοί Ελαιολάδου Επικεντρώνονται στην Ποιότητα για την Προώθηση

Οι Πορτογάλοι παραγωγοί ελαιολάδου δίνουν έμφαση στην ποιότητα ως βασικό στοιχείο στις προωθητικές τους προσπάθειες.

Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την αναγνώριση των ποιοτικών προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά και να αυξήσει τις πωλήσεις. Με την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, οι παραγωγοί της Πορτογαλίας επενδύουν στην βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και στην προβολή των πλεονεκτημάτων του προϊόντος τους.

Μετά τον εορτασμό της χώρας η δεύτερη μεγαλύτερη συγκομιδή το καλλιεργητικό έτος 2023/24, οι παραγωγοί στην Πορτογαλία αναμένουν άλλη μια καλή συγκομιδή το 2024/25.

Η πορτογαλική παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 157,600 τόνους, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 17 τοις εκατό και έπεσε λιγότερο από 50,000 τόνους υψηλό ρεκόρ 206,200 τόνοι καταγράφηκαν το 2021/22.

Ωστόσο, τα οφέλη μιας συγκομιδής προφυλακτήρα δεν εξαπλώθηκαν ομοιόμορφα σε όλη την ιβηρική χώρα. Ενώ το Alentejo, η μεγαλύτερη ελαιοκαλλιεργητική περιοχή με σημαντικό περιθώριο, απολάμβανε καρποφόρα απόδοση, οι παραγωγοί στο βορρά είχαν συγκομιδές κάτω του μέσου όρου.

Παρά τις προκλήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της περιοχής άνευ προηγουμένου ξηρασία από το 2022 έως το 2023, αύξηση του κόστους παραγωγής και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι Πορτογάλοι παραγωγοί εξακολουθούσαν να διατηρούν τα βραβευμένα επίπεδα ποιότητας.

Οι παραγωγοί από τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό της Ευρώπης (ξεπερνώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά) συνδυάστηκαν για να κερδίσουν 30 βραβεία από 56 συμμετοχές στο 2024 NYIOOC World Olive Oil Competition.

Μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών της χώρας ήταν Casa de Santo Amaro, που κέρδισε πέντε βραβεία στο διαγωνισμό.

“Αυτά τα τρία Χρυσά και δύο Ασημένια Βραβεία είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας από όλη την ομάδα του Casa de Santo Amaro, η οποία εργάζεται καθημερινά για να καταστήσει δυνατή αυτή την αναγνώριση», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης António Pavão. “Πιστεύω ότι αυτά τα βραβεία είναι πολύ σημαντικά για την εταιρεία μας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη φήμη όλων των πορτογαλικών ελαιόλαδων».

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, ο Pavão είπε ότι η Casa de Santo Amaro υπέστη σημαντική μείωση της παραγωγής το 2023/24, παρόμοια με αυτή που υπέστη το 2022/23.

“Όμως, με όλη την προσπάθεια, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό της ομάδας, καταφέραμε να μαζέψουμε φρέσκες και υγιεινές ελιές και να παράγουμε αμέσως αυτές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο τεράστιας ποιότητας στο μύλο μας», είπε.

Υπήρξαν τεράστιες πτώσεις στην παραγωγή στις δύο τελευταίες συγκομιδές και το κόστος παραγωγής πρακτικά διπλασιάστηκε επειδή το κόστος των βοηθητικών υλικών αυξήθηκε πολύ μετά τον ασυνήθιστο πληθωρισμό», πρόσθεσε ο Pavão. Δυστυχώς, αυτή είναι μια γενική κατάσταση σε όλες τις χώρες παραγωγής στην Ευρώπη».

Αλλού στις ιστορικές περιοχές του Trás-os-Montes και του Alto Duoro, οι παραγωγοί είδαν τα βραβεία τους ως αίσιο τέλος σε μια άλλη δύσκολη συγκομιδή.

Βρίσκεται στα σύνορα με την Ισπανία, Acushla κέρδισε ένα ασημένιο βραβείο για ένα βιολογικό μείγμα μεσαίας έντασης, την πέμπτη αναγνώριση της εταιρείας σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό σε έξι χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι παράγουμε ένα από τα καλύτερα βιολογικά ελαιόλαδα στον κόσμο, αλλά η λήψη αυτής της επικύρωσης από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς είναι τιμή, ειδικά στην αμερικανική αγορά», δήλωσε η Clara Paredes Castro, ανώτερη διευθύντρια μάρκετινγκ.

Εκτός από το όφελος της εταιρείας, ο Paredes είπε ότι αυτά τα βραβεία προσθέτουν στο διεθνές προφίλ της Πορτογαλίας ως παραγωγού ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη ότι η Πορτογαλία είναι μια χώρα όπου οι άνθρωποι τρώνε πολύ καλά και όπου παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το τυρί», είπε.

Σε αντίθεση με το Casa de Santo Amaro, ο Paredes είπε ότι η Acushla είχε ελαφρώς καλύτερη συγκομιδή την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά από την προηγούμενη, αλλά η απόδοση ήταν ακόμα χαμηλότερη από τις προηγούμενες συγκομιδές.

“Η ποιότητα του καρπού παρέμεινε πολύ υψηλή, αλλά η εξαγωγή λαδιού από αυτό ήταν πιο δύσκολη», είπε.

Ο Paredes ανέφερε τη μορφολογία του Trás-os-Montes ως μια σταθερή πρόκληση για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

“Ωστόσο, αυτός είναι επίσης ένας από τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας για την ποιότητα του ελαιολάδου μας», είπε. “Η φετινή μας παραγωγή ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη γιατί επιλέξαμε να μαζέψουμε τα φρούτα όταν ήταν ακόμα πολύ πράσινο, γεγονός που μειώνει την απόδοση του λαδιού αλλά εξασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ποιότητα που επιθυμούμε».

“Άλλες κοινές προκλήσεις περιλαμβάνουν κλιματική αλλαγή, τα μετεωρολογικά φαινόμενα και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών λόγω παγκόσμιων γεγονότων όπως ο πόλεμος», πρόσθεσε ο Paredes.

Περίπου 85 χιλιόμετρα βόρεια της Acushla, ένα άλλο πολυετές NYIOOC νικητής επίσης γιόρτασε ένα ασημένιο βραβείο.

“Κέρδισε ένα ακόμη βραβείο στο NYIOOC ήταν μια συναρπαστική εμπειρία για εμάς», δήλωσε ο Julio Alves, ο ιδρυτής του Quinta dos Olmais. “Αυτή η αναγνώριση όχι μόνο επικυρώνει τη σκληρή δουλειά μας, αλλά και μας εμπνέει να αγωνιζόμαστε για αριστεία συνεχώς».

Quinta dos Olmais έχει κερδίσει επτά βραβεία από το 2016, τα οποία ο Alves είπε ότι καταδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στην ποιότητα από την αρχή.

“Αυτά τα βραβεία έχουν ενισχύσει σημαντικά την αξιοπιστία και τη φήμη της μάρκας μας στην αγορά», είπε. “Μας έχουν προσφέρει μια πλατφόρμα για να επιδείξουμε την αφοσίωσή μας στην ποιότητα και μας βοήθησαν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη των καταναλωτών».

Παράλληλα με τη βοήθεια της μάρκας, ο Alves συμφωνεί ότι τα βραβεία αυξάνουν επίσης την αναγνώριση του πορτογαλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο εξωτερικό.

“Αυτά τα βραβεία αναδεικνύουν την εξαιρετική ποιότητα και τη δεξιοτεχνία που φέρνουν στο τραπέζι οι Πορτογάλοι παραγωγοί», είπε. “Βοηθούν στην εξύψωση της φήμης του πορτογαλικού ελαιολάδου στην παγκόσμια σκηνή, αναδεικνύοντάς το ως ένα προϊόν που ανταγωνίζεται τα καλύτερα στον κόσμο».

Εν τω μεταξύ, ο Miguel Azevedo Remédio, ο εμπορικός διευθυντής του Casa Agricola Roboredo Μαδέρα Η (CARM), η οποία γιόρτασε το τρίτο συνεχόμενο Χρυσό βραβείο για ένα μεσαίο βιολογικό μείγμα, δήλωσε ότι η κατάκτηση των βραβείων Παγκόσμιου Διαγωνισμού έθεσε ένα σημείο αναφοράς ποιότητας για ολόκληρο τον κλάδο.

  • Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την παραγωγή ελαιολάδου και τις στρατηγικές προώθησης.

Πηγή oliveoiltimes.com

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments