Monday, September 16, 2024
HomeΕλαιοκομίαΕλαιοκαλλιέργειαΤα ισπανικά νοικοκυριά αγοράζουν για πρώτη φορά περισσότερο ηλιέλαιο από ελαιόλαδο

Τα ισπανικά νοικοκυριά αγοράζουν για πρώτη φορά περισσότερο ηλιέλαιο από ελαιόλαδο

Η πτώση των πωλήσεων ελαιολάδου συνδέεται με μειωμένη παραγωγή και αυξημένες τιμές . Ενώ το ηλιέλαιο έχει γίνει πιο προσιτό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι πωλήσεις ηλιελαίου ξεπέρασαν τις πωλήσεις ελαιολάδου στην Ισπανία για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Βιομηχάνων Εμφιαλωτών και Διυλιστηρίων Βρώσιμων Ελαίων (Anierac) . Οι πωλήσεις ελαιολάδου μειώθηκαν από 134,000 τόνους τον Οκτώβριο του 2023 σε 110,477 τόνους τον Μάρτιο του 2024, σημειώνοντας μείωση 17.5%.

Αντίθετα, οι πωλήσεις ηλιελαίου αυξήθηκαν κατά 24.5% την ίδια περίοδο, αυξάνοντας από 127,400 τόνους σε 158,574 τόνους.

Οι αξιωματούχοι στην Ισπανία επισημαίνουν παραγωγή κάτω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος του κόσμου του ελαιολάδου για δεύτερη συνεχή χρονιά . Σε συνδυασμό με τις ιστορικά υψηλές τιμές του ελαιολάδου, ως τους κύριους λόγους για τη μείωση της κατανάλωσης.

Στοιχεία από τη NielsenIQ, μια εταιρεία ερευνών αγοράς, δείχνουν ότι οι τιμές του ελαιολάδου στη λιανική αυξήθηκαν κατά 61 τοις εκατό από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 7.41 ευρώ ανά λίτρο. Τιμές για παρθένα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Αντίστοιχα σημείωσε άνοδο, φτάνοντας τα 8.92€ και τα 7.77€ το λίτρο, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, οι τιμές του ηλιελαίου στη λιανική έχουν υποχωρήσει κατά 35% την ίδια περίοδο, φθάνοντας στο 1.56 ευρώ το λίτρο.

Στην οικιακή κατανάλωση του 2023 αναφέρουν . Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων δήλωσε ότι τα ισπανικά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση βρώσιμων ελαίων κατά 3.3% το 2023.

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μειώθηκε σχεδόν κατά 15% το 2023, ενώ η κατανάλωση ηλιέλαιου αυξήθηκε. Απαίτηση για πυρηνέλαιο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά πολύ πιο μέτριο 23 τοις εκατό, υπερδιπλασιάστηκε.

Παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο χάνει έδαφος σε σχέση με άλλα βρώσιμα έλαια . Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας είπε ότι Μεσογειακή διατροφής συνεχίζει να αποτελεί τη βάση της ισπανικής διατροφής.

“Στην Ισπανία, τον κορυφαίο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ολικού ελαιολάδου υπερβαίνει τα έξι λίτρα ανά άτομο . Ενώ στον κόσμο η κατανάλωση αυτή είναι μόλις 0.41 λίτρα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι Ισπανοί συνέχισαν να παρασκευάζουν πιάτα με κρέας, λαχανικά, αυγά και ψάρια στο σπίτι, με αυξημένη κατανάλωση οσπρίων.

“Τα φρέσκα τρόφιμα, ειδικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά, αντιπροσωπεύουν το 37.6 τοις εκατό κατ’ όγκο της διατροφής των νοικοκυριών», έγραψε το υπουργείο. “Οι Ισπανοί δίνουν προτεραιότητα στην υγεία, τη γεύση και την απλότητα στις παρασκευές, όπως αποδεικνύεται από την προτίμησή τους για πράσινες σαλάτες και ψητά παρασκευάσματα».

Συνολικά, οι παρατηρητές και οι συμμετέχοντες στον τομέα του ελαιολάδου αναμένουν ότι αυτή η τάση θα αντιστραφεί καθώς η περίοδος καλλιέργειας 2024/25 ξεκινά τον Οκτώβριο.

Οι βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου στις πιο παραγωγικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με την απουσία θερμοκρασιακών κλυδωνισμών κατά την άνθηση κάνει ορισμένους παραγωγούς να αισιοδοξούν προσεκτικά ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στο κανονικό.

Η Ισπανία παρήγαγε κατά μέσο όρο 1.4 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα πέντε χρόνια πριν από την ιστορικά χαμηλή συγκομιδή του 2022/23. Εάν η παραγωγή επιστρέψει στο φυσιολογικό, οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν μεταξύ 3 και 4 ευρώ ανά κιλό στην προέλευση, περίπου το μισό από αυτό που είναι τώρα.

Ως αποτέλεσμα, οι παρατηρητές του κλάδου του ελαιολάδου πιστεύουν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει γρήγορα, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες ελαιολάδου – όπως αγοράζουν μικρότερες μορφές και ποιότητες χαμηλότερης ποιότητας – χωρίς να εγκαταλείψουν εντελώς την κατηγορία.

“Δεν υπάρχει επαρκές ελαιόλαδο διαθέσιμο για να καλύψει τη ζήτηση», είπε ο Χουάν Βιλάρ, στρατηγικός σύμβουλος Olive Oil Times σε ένα Συνέντευξη Ιανουαρίου. “Αλλά η ζήτηση δεν έχει πέσει πολύ… Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει από την κατηγορία του ελαιολάδου».

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments