Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΕυοίωνες Προοπτικές για το Φουντούκι στην Ορεστιάδα

Ευοίωνες Προοπτικές για το Φουντούκι στην Ορεστιάδα

Η καλλιέργεια του φουντουκιού στην Ορεστιάδα φαίνεται να έχει ευοίωνες προοπτικές για φέτος. Οι παραγωγοί αναμένουν καλές αποδόσεις, ενώ η αυξημένη ζήτηση υπόσχεται ικανοποιητικές τιμές. Ας δούμε αναλυτικά τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά.

Πολύ καλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καλλιέργεια του φουντουκιού στην Ορεστιάδα, όπως μεταφέρει ο Εβρίτης γεωπόνος και παραγωγός, Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, ο οποίος φύτευσε πριν 5 χρόνια φουντουκιές σε 50 στρέμματα από τα συνολικά 350 που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

«Φέτος, είχαμε πολύ καλύτερη επικονίαση λόγω “συγχρονισμού” αρσενικών – θηλυκών στην άνθιση, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, όταν τα θηλυκά είχαν ανθίσει νωρίτερα. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές κι αυτό αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα. Τα δέντρα είναι πολύ φορτωμένα. Τα φουντούκια σταδιακά πάνε προς την ωρίμανση, το χρώμα τους περνάει από το κίτρινο στο καφέ», περιγράφει.

Η συγκομιδή πέρυσι ξεκίνησε μετά τις 20 Αυγούστου, αλλά αυτήν τη χρονιά θα γίνει πολύ νωρίτερα λόγω της αλλαγής στο σκηνικό του καιρού με την πρόωρη έλευση της άνοιξης που επηρέασε όλα τα καρποφόρα δέντρα.

Παραγωγή

Ο κ. Μπαχτσεβανίδης εκτιμά ότι φέτος η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική. Την καλλιέργεια που είναι καινούρια στην περιοχή παρακολουθούν γεωπόνοι της εταιρίας ΕΒΡΟΓΑΙΑ που παρέχουν τεχνογνωσία και διαπιστώνουν ότι τα δέντρα είναι γεμάτα και όλα προχωρούν ομαλά από πλευράς ανάπτυξης και καρποφορίας. Ο ίδιος διαπιστώνει το ενδιαφέρον κι άλλων παραγωγών για τη φουντουκιά και πιστεύει πως σταδιακά θα γίνονται νέες φυτεύσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της καλλιέργειας και τις αποδόσεις.

«Οι παραγωγοί θέλουν να δουν πώς συμπεριφέρεται η φουντουκιά στις παρούσες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε φυτεύσεις», σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι σε πλήρη παραγωγή θα φτάσει στον ένατο χρόνο, αλλά από τον πέμπτο χρόνο ήδη αντιλαμβάνονται ότι προχωράει σωστά. Ευελπιστεί να έχουν καλές αποδόσεις αναλογικά με την ηλικία των δέντρων.

Σε ερώτηση για τη γεύση που είχαν τα πρώτα φουντούκια, ο ίδιος απαντάει θετικά. «Προσωπικά, μου αρέσουν ωμά και η γεύση είναι πρωτόγνωρη. Είναι φανταστικά. Έλαβα πολύ καλές κριτικές».

Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας για ολοκληρωμένη καλλιέργεια και πώληση πιστοποιημένου φουντουκιού οδηγεί το Εβρίτικο φουντούκι στα προϊόντα που παρασκευάζει ο Iταλικός Όμιλος Besana.

Το «ράφι» αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τους καλλιεργητές, καθώς και το γεγονός ότι δεν απαιτούνται εργατικά χέρια για τη συγκομιδή.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με την καλλιέργεια του φουντουκιού και άλλες σημαντικές αγροτικές ειδήσεις, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr. Ανακαλύψτε άρθρα, συμβουλές και αναλύσεις που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενήμεροι και να βελτιώσετε τις καλλιέργειές σας.


Πηγή Αμπατζή Μαρία ypaithros.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments