Sunday, September 8, 2024
HomeαγρότεςΣοβαρές Καταγγελίες για Παράνομη Θανάτωση Ζώων με Πανώλη στα Τρίκαλα

Σοβαρές Καταγγελίες για Παράνομη Θανάτωση Ζώων με Πανώλη στα Τρίκαλα

Σοβαρές καταγγελίες για παράνομη θανάτωση ζώων που νοσούσαν από πανώλη στα Τρίκαλα προκαλούν αναταραχή στην τοπική αγροτική κοινότητα. Το περιστατικό εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη διαχείριση των νοσημάτων των ζώων και τις πρακτικές που ακολουθούνται.

Το αγροτικό τοπίο των Τρικάλων έχει αναστατωθεί από καταγγελίες για παράνομη θανάτωση ζώων που νοσούσαν από πανώλη. Σύμφωνα με τις αναφορές, ζώα που είχαν διαγνωστεί με πανώλη, αντί να λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, θανατώθηκαν παράνομα από ορισμένους κτηνοτρόφους. Οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στην τοπική κοινότητα και ευρύτερα στον αγροτικό τομέα.

Μια σοβαρή καταγγελία έγινε στα Τρίκαλα από δικηγόρο, για αιγοπρόβατα που «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά» λόγω πανώλης, χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει ζωντανά πρόβατα μέσα σε λάκκο μαζί με άλλα νεκρά ζώα. Σχετικές καταγγελίες αναφέρουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από τους κτηνοτρόφους να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Το γεγονός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, που ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για ποινικές ευθύνες, μετά τις καταγγελίες για παράνομη θανάτωση και υγειονομική ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη.

Το όλο θέμα ανέδειξε την ελλειπή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της ζωονόσου. Η θανάτωση και η υγειονομική ταφή των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για αυτό προκείμενου να μαζευτούν τα αμάζευτα ο Περιφερειάρχης αντικατέστησε τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Τρικάλων. Επίσης ζήτησε πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος. Δήλωσε πως «η ατομική ευθύνη είναι προτεραιότητα της διοίκησης μας» εοιρριπτοντσς όλες τις ευθύνες στον προϊστάμενο.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό θέμα με τον τρόπο και τα σημεία ταφής. Στην Ελασσόνα κτηνοτρόφος κατήγγειλε ότι ζώα θάφτηκαν κοντά σε πηγή, ενώ στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε σε σύσκεψη ότι από το 2016 δεν έχουν οριοθετηθεί χώροι για υγειονομική ταφή ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την υγεία των ζώων, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr. Εκεί θα βρείτε άρθρα και αναλύσεις για θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

10,989FansLike
1,268FollowersFollow

Recent Comments