Tuesday, July 23, 2024
HomeαμπέλιMετά το vegan ελαιόλαδο, αυξανόμενη ζήτηση και για ... vegan κρασί

Mετά το vegan ελαιόλαδο, αυξανόμενη ζήτηση και για … vegan κρασί

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στις ΗΠΑ για την προώθηση των κρασιών του, ο παραγωγός ροζέ Provence Château Sainte Marguerite, που ανήκει στην Pernod Ricard, εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα εστιατόρια ενδιαφέρονται περισσότερο για την vegan πιστοποίησή του παρά για το βιολογικό του καθεστώς.

«Το vegan είχε κάτι περισσότερο από βιολογικό και είχαμε αυτό το feedback τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη Φλόριντα», ανέφερε ο οινοποιός Olivier Fayard στο thedrinksbusiness.

Οι σομελιέ με τους οποίους συναντήθηκε η Sainte Marguerite σε αυτές τις πολιτείες ανέφεραν όλοι μια αυξανόμενη ζήτηση για vegan κρασί στα εστιατόρια των ΗΠΑ – και πολλοί σκέφτονταν να δημιουργήσουν ένα τμήμα ειδικά για vegan στη λίστα κρασιών τους.

Για την Αργεντινή παραγωγό κρασιού Domaine Bousquet, η οποία έχει πιστοποιηθεί ως vegan από το 2020, το on-trade είναι ο βασικός μοχλός του κλάδου. «Το on-trade ήταν το κλειδί για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το vegan κρασί, και αυτό έχει κατευθύνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και στον τομέα του λιανικού εμπορίου», λέει η συνιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος Anne Bousquet.

«Τα κρασιά μας τα πάνε ιδιαίτερα καλά στα vegan εστιατόρια – προμηθεύουμε πολλά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Terre à Terre του Brighton – και αυτό σημαίνει ότι πουλάμε σε έναν πελάτη που κατανοεί απόλυτα και ασπάζεται το ήθος μας».

Σύμφωνα με τον Bousquet, οι πελάτες που πίνουν vegan κρασιά σε ένα εστιατόριο τα αναζητούν ενεργά σε καταστήματα λιανικής μετά το γεύμα τους. Μόλις πραγματοποιήσετε την πώληση στην on-trade, αγορά είστε στα μισά του δρόμου.

«Είμαστε διαθέσιμοι στο Wholefoods Market και στο Abel & Cole, που είναι και τα δύο βιολογικά, και έχουμε έναν πελάτη που φυσικά κλίνει προς το ηθικά παρασκευασμένο κρασί, συμπεριλαμβανομένου του vegan», εξηγεί ο Bousquet. Το Waitrose, όπου περιλαμβάνονται και τα κρασιά μας, είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής του vegan κρασιού.

Βιώσιμο σκαλοπάτι

Επισημαίνει ότι το να είσαι vegan συνέβαλε στο να αποκτήσει το Domaine Bousquet δύο ακόμη σημαντικές πιστοποιήσεις: B Corp και Regenerative Organic Certification (ROC).

«Δεν χρειάζεται οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα στο κρασί», υποστηρίζει. «Και αυτό είναι τόσο από άποψη βιωσιμότητας όσο και ηθικής. Μπορούμε να δούμε όλο και περισσότερους παραγωγούς να αρχίζουν να κάνουν τη στροφή. Από όλα τα πράγματα που μπορούν να γίνουν, η μετάβαση στο vegan είναι μια σχετικά απλή αλλαγή».

Σύμφωνα με το Sainte Marguerite’s Fayard, η πιστοποίηση vegan συμβαδίζει με μια οργανική προσέγγιση. «Στο πλαίσιο του σεβασμού προς το περιβάλλον, δεν χρησιμοποιούμε ζωικά προϊόντα σε κανένα στάδιο της διαδικασίας οινοποίησης», εξηγεί. «Οι φυτικές διεργασίες είναι συχνά πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις ζωικές».

  • Για περισσότερα Νέα και Ειδήσεις για τον Αγροτικό τομέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Πηγή – thedrinksbusiness.com (winetrails.gr)

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

10,349FansLike
1,249FollowersFollow