Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΥψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές τιμές ''καίνε'' τους παραγωγούς σίτου και βαμβακιού

Υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές τιμές ”καίνε” τους παραγωγούς σίτου και βαμβακιού

«Παλεύουμε μόνοι μας, ξεχασμένοι από την κυβέρνηση, έρμαιοι στις διαθέσεις των εμπόρων που συνεχίζουν να κερδοσκοπούν εις βάρος μας και με την κλιματική κρίση να μας πιέζει διαρκώς, ζημιώνοντας και μειώνοντας την παραγωγή και τους κόπους μιας χρονιάς».

Τα λόγια Λαρισαίου αγρότη στην eleftheria αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την απογοήτευση που είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αγροτών, καθώς τα νέα που αφορούν τις δύο βασικές καλλιέργειες του κάμπου, τα βαμβάκια και τα σιτηρά δεν είναι αισιόδοξα. Οι τιμές που προσφέρει η αγορά σήμερα, τόσο στο σκληρό σιτάρι όσο και στο βαμβάκι, είναι απογοητευτικές, δεδομένου και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη νερού που προκλήθηκε λόγω αστοχιών και παρατεταμένου καύσωνα τις προηγούμενες ημέρες στον Νομό Λάρισας, ξυπνώντας σε πολλούς μνήμες παλιότερων δύσκολων εποχών.

Σύσκεψη για το νερό

Τα φράγματα που δημιουργήθηκαν στην Καρδίτσα με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις παραγωγών στις παραπήνειες περιοχές του Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων είχαν ως αποτέλεσμα το νερό από τη γεμάτη λίμνη Πλαστήρα να μη φτάνει στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανάγκη των φυτών για αυξημένο πότισμα, προκάλεσαν αγανάκτηση και οργή, κυρίως σε καλλιεργητές βαμβακιού βιομηχανικής ντομάτας και τριφυλλιού. Το πρόβλημα απασχόλησε χθεσινή κλειστή σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Τζανακούλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δύο ΤΕΒ Πηνειού και Ταυρωπού (ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης των νερών της λίμνης Πλαστήρα), με σκοπό να βρεθεί κάποια λύση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρη Τσιουρή, «σταδιακά από χθες το πρόβλημα αποκαθίσταται, καθώς σιγά-σιγά το νερό φτάνει στο δίκτυό μας». Ο κ. Τσιουρής δηλώνει ότι «οι 7 ταμιευτήρες του Οργανισμού, που δεν υπέστησαν ζημιές από τον «Daniel», παραμένουν γεμάτοι και συνέβαλαν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που προήλθε τις προηγούμενης ημέρες».

Σιτηρά

Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα σιτηρών στον Νομό Λάρισας ήταν αυξημένα σε ποσοστό 20 – 25%, καθώς λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο «Daniel» στα αρδευτικά δίκτυα, οι περισσότεροι προτίμησαν ξηρικές καλλιέργειες. Χάρη στον επαγγελματισμό που διέπει τους Θεσσαλούς παραγωγούς οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολύ καλές (στα ποτιστικά χωράφια), όπως και η ποιότητα. «Δυστυχώς, όμως, αυτή φαίνεται να μην ανταμείβεται σωστά από την αγορά. Η φετινή σοδειά είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας» δηλώνει στην eleftheria ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης. Ο τελευταίος είναι μαζί με πολλούς συνεταιριστές της χώρας, οι οποίοι εμπορεύονται τα σιτηρά και κινητοποιήθηκαν στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «δε θα πουλήσουμε το σιτάρι για ένα κομμάτι ψωμί».

Κι αυτό γιατί οι έμποροι, σε συνδυασμό με τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, δε φαίνονται διατεθειμένοι να προσφέρουν τις περσινές τιμές, οι οποίες κυμάνθηκαν από 30 έως 37 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή που προσφέρεται σήμερα είναι στα 24 λεπτά, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να έχουν πουλήσει το προϊόν. Σε δυσμενή θέση αυτοί που προμηθεύτηκαν εφόδια από τον έμπορο και είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν μαζί του την τελική τιμή. 

Εξαίρεση αποτελεί η συμβολαιακή τιμή που προσφέρει η «Μέλισσα» στα 28 λεπτά, αλλά για συγκεκριμένη ποσότητα και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον αυριανό διαγωνισμό της ΕΑΣ Ορεστιάδας, η οποία κάλεσε τους εμπόρους να καταθέσουν προτάσεις για τους 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024. «Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής: Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ’ αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην Περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Χρόνος παραλαβής του προϊόντος. Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού» αναφέρει η ανακοίνωση. Όσοι γνωρίζουν την αγορά, εκτιμούν ότι αυτός θα κηρυχθεί άγονος.

«Στην περίπτωση αυτή θα ζητήσουμε πολιτική παρέμβαση. Ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» δηλώνει ο κ. Σουλιώτης.

Σε ερώτησή μας «ποια τα περιθώρια κυβερνητικής παρέμβασης, από τη στιγμή που η αγορά είναι ελεύθερη και επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις», ο Χαλκιώτης συνεταιριστής απάντησε: ”Πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στα εισαγόμενα σιτηρά που έρχονται κυρίως από την Τουρκία και δεν ανταποκρίνονται στις φυτοϋγειονομικές συνθήκες που επιβάλλει η ευρωπαϊκή ένωση. Το σιτάρι είναι από τα βασικά εθνικά προϊόντα που πρέπει να στηριχτούν. Ζητάμε να δημιουργηθεί μία στρατηγική η οποία αφενός θα λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν και να μη βιάζονται, πιεζόμενοι από τις υποχρεώσεις και τους εμπόρους να (ξε)πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί τη σοδειά τους” καταλήγει ο κ. Σουλιώτης.

Βαμβάκι

Ανάλογη εικόνα με το σιτάρι επικρατεί και στο βαμβάκι. Όπως είναι γνωστό, η βαμβακοκαλλιέργεια φέτος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω των πλημμυρών. Η καλλιέργεια είναι όψιμη, καθώς οι παραγωγοί λόγω μη καλλιεργήσιμων χωραφιών ή δυσκολίας πρόσβασης σε αυτά άργησαν να σπείρουν. Λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων υπήρξαν πολλές επανασπορές. Αυτήν τη στιγμή η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και δε φαίνεται να επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες ή από το σκουλήκι.

Ωστόσο, τα μηνύματα της αγοράς δημιουργούν και εδώ ανησυχία ως προς την πώληση του προϊόντος. Προπωλήσεις δε γίνονται, αφού η προσφερόμενη τιμή 50-51 λεπτά κρίνεται απογοητευτική. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συμφωνίες κλείστηκαν στα 60 με 65 λεπτών. Λόγω των επανασπορών και των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο χωράφι, το κόστος αυξήθηκε υπερβολικά. Τέλος, προβλήματα από τον καύσωνα καταγράφονται και σε άλλα προϊόντα, όπως στην ντομάτα κα τα όσπρια (φασόλια, φακή). Όταν ο υδράργυρος κυμαίνεται σταθερά πάνω από τους 32 – 33 βαθμούς, τότε η καλλιέργεια στρεσάρετε και χάνει σε ποιότητα και ποσότητα. Ήδη χθες ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε αναγγελία ζημιών για τις παραπάνω καλλιέργειες στον Δήμο Κιλελέρ.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments