Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΠροβληματισμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί , Δύσκολο καλοκαίρι

Προβληματισμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί , Δύσκολο καλοκαίρι

Δύσκολο καλοκαίρι, προβληματισμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Ενός κακού μύρια έπονται για τους Θεσσαλούς βαμβακοπαραγωγούς, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δεινά, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της κλιματικής κρίσης, ενώ και η αγορά δεν είναι σύμμαχός τους.

Αναλυτικότερα μετά τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάστηκαν να κάνουν, προκειμένου να καταστήσουν γόνιμα τα πλημμυρισμένα-καταστραμμένα χωράφια τους από τον «Daniel», το αυξανόμενο κόστος παραγωγής συνεχίζει να αποτελεί βραχνά για αυτούς και το καλοκαίρι, καθώς προκύπτουν διαρκώς προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Βάμβακος Καρδίτσας Μοχάμεντ Νταράουσε :

«Φέτος η χρονιά είναι όψιμη, λόγω των επανασπορών που γίνανε (σε κάποιες περιοχές μέχρι και τρεις).

Η Βόρεια Ελλάδα είναι πιο προχωρημένη σε σχέση με τη Θεσσαλία. Τώρα είμαστε στα χτένια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, απλά καθυστέρησαν την εξέλιξη (φωτοσύνθεση) του φυτού. Αν όμως συνεχίσει -για μεγάλο διάστημα- ο καύσωνας, τα μαραμένα φυτά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραγωγή.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ο αυξημένος πληθυσμός αφίδων στα πρώτα φύλλα, ενώ οι ψεκασμοί που γίνανε για την αντιμετώπιση του εμπόδισε την ομαλή εξέλιξη (φωτοσύνθεση) του φυτού.

Γενικότερα οι βαμβακοπαραγωγοί είναι απογοητευμένοι, καθώς μετά την περσινή καταστροφική χρονιά και την προπέρσινη που δεν υπήρχε ικανοποιητική τιμή, φέτος υπάρχει αγωνία μιας και δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για 3ο συνεχόμενο οικονομικό χτύπημα. Εάν η αγορά δεν ανταμείψει τους αυξημένους κόπους των παραγωγών, τότε η καλλιέργεια θα μειωθεί περαιτέρω» καταλήγει εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Νταράουσε.

ΠΗΓΗ:(eleftheria.gr)

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments