Thursday, September 19, 2024
HomeκαλλιέργειεςΠίεση στις Τιμές Σκληρού Σίτου από Τουρκία: Κάτω από 30 Λεπτά το...

Πίεση στις Τιμές Σκληρού Σίτου από Τουρκία: Κάτω από 30 Λεπτά το Ελληνικό

Η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει τις τιμές του σκληρού σίτου όπως και πέρυσι . Με αποτέλεσμα η τιμή στην Ελλάδα να πέφτει κάτω από 30 λεπτά το κιλό . Οι παραγωγοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην αγορά.

Αυτό που συζητιέται πολύ είναι πως στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν συνήθως εκείνος που ανακοίνωνε τις παρεμβατικές πολιτικές . Προς δική του πολιτική ενδυνάμωση. Στην περίπτωση του σκληρού σίτου φέτος όμως, η ανακοίνωση ήταν λιτή και προήλθε από το γραφείο τύπου της TMO, ενώ η είδηση δεν παίχτηκε πολύ στα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών ίσως δείχνουν πως η Τουρκία δεν είναι σοβαρά διατεθειμένη να κρατήσει τις τιμές στα επίπεδα των 360 αμερικανικών δολαρίων ο τόνος λιμάνι τους.

Στο νέο αυτό περιβάλλον, οι Ιταλοί απέρριψαν τα 320 ευρώ ο τόνος που προσπάθησαν να πετύχουν Έλληνες πωλητές τις προηγούμενες μέρες, καθώς προτιμούν τις μεγαλύτερες ποσότητες των Τούρκων. Ένα παρόμοιο παιχνίδι ξεκίνησε η Ισπανία, η οποία κάνει ανταγωνισμό τιμής σε όλους. Άλλωστε, οι Ισπανοί βγήκαν ωφελημένοι από τις βροχές αρχές άνοιξης . Καταφέρνοντας  με λίγο παραπάνω στρέμματα να έχουν υπερδιπλάσιο τονάζ σε σχέση με πέρυσι και μια σοδειά λίγο κάτω από 800.000 τόνους.

Στα δικά μας . Το ελεύθερο εμπόριο έχει προεξοφλήσει πως η Φότζια θα ξαναγράψει απώλειες τις επόμενες 2 τουλάχιστον εβδομάδες και ετοιμάζεται να ανακοινώσει τιμές μακριά από τα θέλω των παραγωγών, αλλά και όσα υπόσχονταν πριν 5-10 μέρες.

Βέβαια, δεν πρέπει οι αγρότες να ξεχνούν πως με την Φότζια στα 337-342 ευρώ ο τόνος και την τιμή εξαγωγής στα 300-310 ευρώ ο τόνος, βγαίνουν μαθηματικά τα 28-29 λεπτά για τα Σ1 σιτάρια τον παραγωγό.

Όμως, φαίνεται πως το εμπόριο κινείται με πρόθεση να μαζέψει όσο περισσότερη πρώτη ύλη μπορεί φθηνά και ανοιχτά -καθώς την περσινή χρονιά πολλοί έμποροι μπήκαν μέσα- θέλοντας να σβήσει τη χασούρα . Γι’ αυτό το λόγο, οι πρώτες τιμές που θα ανακοινωθούν θα βρίσκονται μάλλον 1-2 λεπτά κάτω από τα επίπεδα που δικαιολογεί η διεθνής αγορά σκληρού σίτου, στα 26 με 27 λεπτά το κιλό. Ακούγεται μάλιστα, πως τουλάχιστον ένας εκ των «ισχυρών» θα βγάλει πρώτη τιμή στα 25 λεπτά, ώστε να δώσει στίγμα και να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες οι υπόλοιποι παίκτες, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί πλαγιοκαθοδικής κίνησης στους δείκτες των ιταλικών κέντρων.

Mε 36% περισσότερο σκληρό ο αργοπορημένος Καναδάς

Πάντως, με το βλέμμα στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού, οι εκτιμήσεις του Καναδά δε βοηθούν ώστε να αντιδράσει ανοδικά η αγορά. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουνίου  δημοσιεύτηκε η μηνιαία έκθεση προοπτικών, η οποία αναφέρει πως ο Καναδάς θα μπει στην αγορά από Σεπτέμβριο με έως 4,5 εκατ. τόνους τονάζ, δηλαδή υπολογίζει να εξάγει 36% περισσότερο σκληρό σε σχέση με πέρυσι.

Για το 2024-25, οι εκτάσεις που έχουν σπαρθεί με σκληρό σιτάρι είναι αυξημένες κατά 5% σε 2,6 εκατομμύρια εκτάρια (Mha), σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εγχώρια προσφορά. Η παραγωγή προβλέπεται σε 5,7 εκατ. τόνους, αν οι καλλιεργητικές συνθήκες εξελιχθούν με βάση τους ιστορικούς μέσους όρους.  Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η καναδέζικη σοδειά είναι αργοπορημένη στο 30% των εκτάσεων . Κάτι που θα επιδράσει τόσο στις ποιότητες της νέας σοδειάς, όσο και στις τελικές αποδόσεις.

Στις 20 Ιουνίου, η σπορά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με το 95% του σκληρού στο έδαφος στο Saskatchewan και το 99% στην Alberta. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ήταν ευπρόσδεκτες για την προσθήκη υγρασίας στο ξηρό έδαφος. Επί του παρόντος, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για επαρκείς αποδόσεις. Οι εξαγωγές την 2024/25 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 36% λόγω της υψηλότερης προσφοράς. Υπολογίζονται σε 4,5 εκατ. τόνους, 75% της συνολικής προσφοράς και 2% περισσότερες από τον τελευταίο μέσο όρο πενταετίας. Τα αποθέματα προβλέπεται να κλείσουν το έτος στους 700.000 τόνους.

Για το 2024-25, η IGC προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σκληρού θα αυξηθεί κατά 11% σε 34,9 εκατ. τόνους με υψηλότερες εκτάσεις σποράς και καλύτερες αποδόσεις . Κυρίως στον Καναδά, την Τουρκία και το Μεξικό. Η κατανάλωση προβλέπεται σε 34,4 εκατ. τόνους, 1% περισσότερο από ό,τι το 2023-24 . Αλλά σύμφωνα με τα μέσα επίπεδα- το εμπόριο αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στους 9,2 εκατ. τόνους.

Μοιραστείτε το άρθρο με συναδέλφους και φίλους για να αυξήσετε την ενημέρωση και την υποστήριξη προς τους παραγωγούς. e-Agrotis.gr

Πηγή Agronews.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments