Monday, September 16, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαAυξάνεται ο αριθμός ελαιοπαραγωγών και εταιρειών ελαιολάδου στη βόρεια Ιταλία

Aυξάνεται ο αριθμός ελαιοπαραγωγών και εταιρειών ελαιολάδου στη βόρεια Ιταλία

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea) δημοσίευσε ετήσια Έκθεση σχετικά με τη βιομηχανία ελαιολάδου

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea) δημοσίευσε ετήσια Έκθεση σχετικά με τη βιομηχανία ελαιολάδου, αποκαλύπτοντας αύξηση του αριθμού των εταιρειών ελαιολάδου στη βόρεια Ιταλία και σταθερή αύξηση της βιολογικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο.

Από το 2010 έως το 2020, η μεγαλύτερη αύξηση (202%) των εταιρειών ελαιολάδου καταγράφηκε στο Piomente, όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων τριπλασιάστηκε από 641 σε 1,939.

Ακολούθησε η Λομβαρδία, όπου το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε (132%) από 1,939 σε 4.506. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ωστόσο, ο αριθμός των εταιρειών ελαιολάδου στις κεντρικές και νότιες περιοχές μειώθηκε κατά 31%, φτάνοντας τις 619,378 το 2020, όταν το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) διεξήγαγε την τελευταία γεωργική απογραφή.

Από την άλλη πλευρά, η επιφάνεια που αφιερώνεται στην ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τα 1,135,837 εκτάρια το 2023. Ωστόσο, οι περιοχές του Piemonte, της Liguria, της Sicilia και του Veneto έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις, δηλαδή 16%, 13%, 1 % και 7%, αντίστοιχα.

Έχει γίνει σαφές ότι λόγω κλιματικής αλλαγής, η παραγωγή αυξάνεται στο βορρά μεσομακροπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα της ιταλικής παραγωγής εξακολουθεί να προέρχεται από άλλες περιοχές της χώρας”, είπε η Tiziana Sarnari, αναλύτρια αγοράς και συντάκτρια έκθεσης της Ismea Olive Oil Times.

Δεν είναι μια σημαντική αλλαγή, αλλά υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να βρει νέους χώρους ανάπτυξης και στις βόρειες περιοχές”, πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η έκταση που είναι αφιερωμένη στη βιολογική πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία αυξάνεται.

Σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε από το 2013 έως το 2018 και στη συνέχεια μια πιο αργή αλλά σταθερή επέκταση οδήγησε την επιφάνεια βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας της χώρας στα 272,000 εκτάρια το 2022. Η Αpulia αντιπροσωπεύει το 30% αυτού του αριθμού, ακολουθούμενη από την Calabria (28%), τη Sicilia (15%), Toscana (8%), Lazio και Campania (4%).

Η βιολογική καλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 24% της συνολικής επιφάνειας της χώρας που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή ελαιολάδου, ενώ είναι η βιολογική πιστοποιημένη παραγωγή ελαιολάδου της χώρας αντιπροσωπεύει το 15%.

Το μεγαλύτερο μέρος της βιολογικής πιστοποιημένης παραγωγής προέρχεται από τις νότιες περιοχές. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2019 και 2022, κατά μέσο όρο, η Apulia αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ (46%) των ιταλικών βιολογικών έξτρα παρθένων ελαιόλαδων, ακολουθούμενη από την Calabria (30%) και τη Sicilia (12 τοις εκατό).

Μικρότερα ποσοστά προέρχονταν από την Toscana (4%) και το Lazio (2%), ακολουθούμενα από την Cambania και τις άλλες κεντρικές και νότιες περιοχές (1% η καθεμία).

Ο νότος παραμένει η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή βιολογικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων, τόσο επειδή αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου όσο και για κλιματικούς λόγους”, είπε ο Σαρνάρι.

από Ylenia Granitto – Olive Oil Times

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments