Wednesday, October 16, 2024
Homeάρδευση ελιάςΕπιφανειακή ή υπόγεια άρδευση στην ελιά . Σύγκριση συστημάτων άρδευσης

Επιφανειακή ή υπόγεια άρδευση στην ελιά . Σύγκριση συστημάτων άρδευσης

Επιφανειακή ή υπόγεια άρδευση στην ελιά . Σύγκριση συστημάτων άρδευσης


Επιφανειακή ή υπόγεια άρδευση στην ελιά . Σύγκριση συστημάτων άρδευσης

Ένα υπόγειο σύστημα άρδευσης για ελαιώνες που εξοικονομεί έως και 20% νερό χωρίς να επηρεάζει την παραγωγή ή την ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δοκίμασαν στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Κοινότητα της Βαλένθια, αναφέροντάς το ως έργο που τους επιτρέπει να κάνουν ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των υδάτων στη γεωργία.

Μια καινοτομία που αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού έργου – που ονομάζεται Handywater – στόχος του οποίου είναι να εισαγάγει προηγμένες τεχνολογίες άρδευσης στους μικρούς αγρότες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της κερδοφορίας των καλλιεργειών.

Ο ελαιώνας είναι η δεύτερη πιο σημαντική καλλιέργεια στην Κοινότητα της Βαλένθια ως προς την επιφάνεια, με 93.741 εκτάρια, που ξεπερνούν τις εκτάσεις αυτές μόνο τα εσπεριδοειδή. Αυτή η καλλιέργεια, παραδοσιακά άνυδρη, χαρακτηρίζεται από μια δομή μικρής εκμετάλλευσης με περίπου 63.000 ελαιοπαραγωγούς και είναι θεμελιώδης για την εγκατάσταση του αγροτικού πληθυσμού σε ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές.

Η αυξανόμενη ζήτηση και η αξία του ελαιολάδου έχει ενθαρρύνει την υιοθέτηση συστημάτων άρδευσης, τριπλασιάζοντας τις αποδόσεις από 1.063 kg/ha σε ξηρά σε 3.214 kg/ha σε αρδευόμενες εκτάσεις.

Μεταξύ 2022 και 2023, πραγματοποιήθηκαν μελέτες σε οικόπεδο πιλοτικού ελαιώνα της γηγενούς ποικιλίας Serrana, που ανήκει στον Συνεταιρισμό Viver. 

Συγκρίθηκαν δύο συστήματα άρδευσης: η επιφανειακή στάγδην άρδευση και η υπόγεια στάγδην άρδευση, εφαρμόζοντας κριτήρια προγραμματισμού με βάση την άρδευση ακριβείας για την κάλυψη του 100% των αναγκών της καλλιέργειας

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υπόγειο σύστημα άρδευσης κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% σε σύγκριση με την επιφανειακή άρδευση, χάρη στη μείωση της εξάτμισης και τη χρήση αισθητήρων υγρασίας του εδάφους. 

Παρά αυτές τις εξοικονομήσεις, η παραγωγή ελαιολάδου παρέμεινε σταθερή. 

Το 2023, έτος υψηλού παραγωγικού φορτίου, τα δέντρα που ποτίζονταν με το υπόγειο σύστημα παρήγαγαν κατά μέσο όρο 20,6 κιλά ελιές ανά δέντρο, αποδόσεις ανάλογες με τις αποδόσεις που επιτυγχάνονται με την επιφανειακή άρδευση. Επιπλέον, η ποιότητα του λαδιού δεν έχει επηρεαστεί, καθώς όλα τα έλαια ταξινομούνται ως εξαιρετικά παρθένα, μέτρια-χαμηλή οξύτητα περίπου 0,07% και περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ 73%.

«Η επιτυχία του υπόγειου συστήματος άρδευσης στον Συνεταιρισμό Viver – εξήγησαν οι συντάκτες της μελέτης – καταδεικνύει τις δυνατότητές του ως βιώσιμης και βιώσιμης εναλλακτικής λύσης για τη διαχείριση του νερού στον ελαιώνα. Η μείωση της χρήσης του νερού χωρίς να διακυβεύεται η παραγωγή ελαιολάδου ή η ποιότητά του, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς μια πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αυτό το σύστημα όχι μόνο βοηθά τους αγρότες να είναι πιο αποδοτικοί, αλλά συμβάλλει επίσης στη διατήρηση ενός πολύτιμου πόρου, όπως είναι το νερό».

 

OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σύγχρονες τεχνικές άρδευσης και άλλες καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και ενημερωθείτε με τα τελευταία άρθρα και ειδήσεις.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,316FansLike
1,332FollowersFollow

Recent Comments