Friday, September 20, 2024
HomeαμπέλιΞεκίνησε Πρώιμα ο Τρύγος Σουλτανίνας στην Κορινθία

Ξεκίνησε Πρώιμα ο Τρύγος Σουλτανίνας στην Κορινθία

Φέτος, ο τρύγος της σουλτανίνας στην Κορινθία ξεκίνησε νωρίτερα από το αναμενόμενο, προκαλώντας ενδιαφέρον και ανησυχία στους παραγωγούς.

Η πρωιμότητα και η μειωμένη παραγωγή θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς για τους παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού και ειδικότερα της σουλτανίνας στην Κορινθία. Ο Μάρκος Λέγγας, δημιουργός της «Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ – 7Grapes» που προωθεί ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, αναφερόμενος στην πορεία της χρονιάς, τονίζει ότι «αυτήν τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τα πρώιμα, θα έχουμε ακόμα πιο γρήγορα τη συγκομιδή . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε μπει στη διαδικασία του τρύγου . Από πλευράς παραγωγής, έχουμε μεγάλη μείωση που ξεπερνά κάθε προηγούμενη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά τις σουλτανίνες, ο Μάρκος Λέγγας αναφέρει: «Έχουμε τρεις ζώνες: Την πεδινή, την ημειορινή και την ορεινή. Η πεδινή έχει αρκετά προβλήματα τόσο σε επίπεδο ποσοτήτων όσο και διαχείρισης υδάτων και είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη. Σίγουρα για τη σουλτανίνα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα πεδινά. Σε ό,τι αφορά τα ημιορεινά και τα ορεινά, εάν έχουμε μια βροχή μέσα στον Ιούλιο, θα βοηθήσει πολύ για να βγουν οι παραγωγές. Και εκεί, όμως, η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

Ποιες είναι, όμως, οι προοπτικές της σουλτανίνας απέναντι στις άλλες ποικιλίες που θέλουν να την ανταγωνιστούν; 

Ο κ. Λέγγας εμφανίζεται ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «οι άλλες ποικιλίες δείχνουν να πιέζονται πάρα πολύ, αφού η καλλιέργειά τους απαιτεί περισσότερες ποσότητες νερού από ό,τι η σουλτανίνα. Κατά συνέπεια, αυτές οι ποικιλίες δεν έχουν δυνατότητα να βγουν, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του νερού. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο».

  • Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τις αγροτικές καλλιέργειες και τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της σουλτανίνας, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, «αφού καλύπτει μεγάλο μέρος της εσωτερικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, χρειαζόμαστε ποσότητα και ποιότητα που, αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε λόγω του υδατικού στρες. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη εργατικών χεριών, που καθιστούν τη συγκομιδή δύσκολη». Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Λέγγας επισημαίνει ότι τα πρώτα σταφύλια κινήθηκαν στο 1,20-1,30 ευρώ και λογικά η τιμή, λόγω έλλειψης ποσοτήτων, θα παραμείνει αμετάβλητη και το επόμενο διάστημα.

Πηγή ypaithros.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments