Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΠτωτική Τάση στην Αγορά Σιτηρών με Ανοδικές Προοπτικές

Πτωτική Τάση στην Αγορά Σιτηρών με Ανοδικές Προοπτικές

Η αγορά σιτηρών παρουσιάζει σημαντική πτώση στις τρέχουσες τιμές, ενώ οι προοπτικές δείχνουν πιθανή άνοδο στο μέλλον. Αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από την αυξημένη προσφορά στις ΗΠΑ και τις μειωμένες παραγωγές σε Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ.

Παρούσα Κατάσταση:

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού διαπραγματεύονται περίπου στα 5,8 δολάρια ανά μπούσελ, σημειώνοντας χαμηλό έξι εβδομάδων. Η έκθεση WASDE προβλέπει αύξηση της προσφοράς σιταριού στις ΗΠΑ στα 1.875 εκατομμύρια μπούσελ, αυξημένη κατά 17 εκατομμύρια από τον προηγούμενο μήνα.

Παγκόσμιες Προοπτικές:

Οι παγκόσμιες προοπτικές για το 2024/25 δείχνουν μείωση της προσφοράς κατά 5,7 εκατομμύρια τόνους, λόγω της μειωμένης παραγωγής στη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ. Στη Ρωσία, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια τόνους και στην Ουκρανία κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Επηρεασμός των Τιμών:

Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, οι τιμές των σιτηρών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την πενταετία. Η μείωση της προσφοράς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές μακροπρόθεσμα, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες.

Τελικές Παρατηρήσεις:

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τις τιμές παραγωγού και λιγότερο τις τιμές των τελικών προϊόντων. Η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να συγκρατήσει νέες αυξήσεις τιμών των τελικών προϊόντων από την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών των σιτηρών.

Η αγορά σιτηρών παρουσιάζει προσωρινές πτώσεις τιμών αλλά διαφαίνεται αισιοδοξία για μελλοντική άνοδο, επηρεάζοντας τις τιμές παραγωγού και ενδεχομένως τις τιμές των τελικών προϊόντων.

Με πληροφορίες www.insider.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments