Thursday, September 19, 2024
HomeΑθηνοελιάΚρίσιμη Κατάσταση στις Αθηνοελιές λόγω Ανομβρίας - Σχεδόν Μηδενική Καρπόδεση

Κρίσιμη Κατάσταση στις Αθηνοελιές λόγω Ανομβρίας – Σχεδόν Μηδενική Καρπόδεση

Κρίσιμη Κατάσταση στις Αθηνοελιές λόγω Ανομβρίας – Σχεδόν Μηδενική Καρπόδεση


 

Κρίσιμη Κατάσταση στις Αθηνοελιές λόγω Ανομβρίας – Σχεδόν Μηδενική Καρπόδεση

Η παρατεταμένη ανομβρία πλήττει σοβαρά την παραγωγή των Αθηνοελιών στη Λακωνία, με τις επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής. Η Αθηνοελιά, η ποικιλία που φημίζεται για το εξαιρετικό αγουρέλαιο, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καρπόδεσης, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει δραματικά την παραγωγή ελαιολάδου.

Η Επίδραση της Ανομβρίας

Οι Λάκωνες παραγωγοί διαπιστώνουν ότι η ανομβρία, η έλλειψη ψύχους και οι εναλλαγές θερμοκρασιών έχουν μειώσει σημαντικά την καρπόδεση. Ειδικά τα ξηρικά λιοστάσια, τα οποία εξαρτώνται απόλυτα από τις φυσικές καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζουν μεγάλες ζημιές.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και, αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. “Ειδικά τα ξηρικά λιοστάσια έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές,” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η Αθηνοελιά είναι η κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής, γνωστή για την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται από αυτή. Η παραγωγή της ξεκινάει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και είναι καθοριστική για την τοπική οικονομία. Η υψηλή ποιότητα του αγουρέλαιου από τις Αθηνοελιές είναι περιζήτητη τόσο στην εσωτερική όσο και στις διεθνείς αγορές.

Οι Επιπτώσεις στην Αγορά Ελαιολάδου

Η προβληματική καρπόδεση έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τη ζήτηση για ελαιόλαδα, καθώς το εμπόριο φοβάται ελλείψεις. Οι παραγωγοί και οι έμποροι παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και τις επιπτώσεις τους στην παραγωγή.

Η προοπτική για χαμηλή παραγωγή ασκεί πίεση στις τιμές του ελαιολάδου, καθώς η προσφορά δεν θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα για τους παραγωγούς, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές, που θα δουν τις τιμές να αυξάνονται.


Με πληροφοριες απο agronewsbomb.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments