Thursday, September 19, 2024
HomepH νερουΟ Ρόλος του pH του Νερού επηρεάζει ένα ψεκαστικό μείγμα;

Ο Ρόλος του pH του Νερού επηρεάζει ένα ψεκαστικό μείγμα;


 

Συνοψίζουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την παρασκευή μειγμάτων μεταξύ νερού και φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή λιπασμάτων, υπενθυμίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό παίζει σημαντικό ρόλο διαλύτη.

Το νερό λειτουργεί ως διαλύτης όταν επιτρέπει σε ουσίες να διαλυθούν σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να τις ραντίσουμε ή να τις ψεκάσουμε στις καλλιέργειες. Το νερό, όμως, γίνεται αραιωτικό όταν -εκτός από την αραίωση τους- τροποποιεί ή μεταμορφώνει την αρχική χημική μορφή των ουσιών που εισάγονται. 

Και με τα αγροχημικά και τα λιπάσματα, αυτή η τελευταία πιθανότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια όχι και τόσο τυχαία πτυχή, δεδομένου ότι τόσο η σύνθεση του νερού όσο και αυτή του αγροχημικού ή του λιπάσματος που εισάγεται έχουν αντίκτυπο.

Συνήθως τα νερά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φυτοϋγειονομικών μειγμάτων ή λιπασμάτων – που λαμβάνονται απευθείας από κανάλια ή υδραγωγεία – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικά άλατα, που τα οδηγούν σε αλκαλικά, με τιμές που μπορεί να ξεπεράσουν το 7,5

κλίμακα ph

Tα νερά έχουν γενικά pH μεταξύ αλκαλικού και πολύ αλκαλικού  και ορίζονται ως σκληρά νερά, πολύ μεταλλοποιημένα και επομένως πλούσια σε ανθρακικά ασβέστιο και μαγνήσιο. Γίνονται ακόμη πιο αλκαλικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου μπορούν να δημιουργηθούν συγκεντρώσεις αλκαλοποιητικών στοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, πυρίτιο και νάτριο.

Συμβαίνει ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ή τα λιπάσματα που, λόγω της σύνθεσής τους, θα απαιτούσαν περιβάλλον όξινου μείγματος, όντας σε αλκαλικό νερό, καταγράφουν φαινόμενα αλκαλικής υδρόλυσης

Η αλκαλική υδρόλυση είναι μια χημική αντίδραση, όπου ομάδες αρνητικά φορτισμένων ατόμων, που υπάρχουν στο νερό, είναι σε θέση να διαχωρίσουν ή να αδρανοποιήσουν άλλες θετικά φορτισμένες ομάδες, που αποτελούν αγροχημικά ή λιπάσματα, τροποποιώντας τη σύσταση των τελευταίων 

Από αυτή την αντίδραση, τα αγροχημικά ή τα λιπάσματα μετατρέπονται σε απλούστερες χημικές ενώσεις όπου σε αυτό το σημείο θα γίνονταν ακατάλληλα ή άχρηστα για να εκτελέσουν τις αρχικές τους λειτουργίες. Αυτό οδηγεί σε απώλεια της δραστηριότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούνται, τα οποία στερούνται της ικανότητας να δρουν ενάντια στα παθογόνα που πρέπει να καταπολεμηθούν, όπως τα έντομα και οι μύκητες, ή να μειώνουν την ικανότητα λίπανσης τους.

Για να μετρήσετε το ph του νερού, χρησιμοποιείτε ένα μετρητή ph που παρέχει γρήγορα και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, διαθέτει μεγάλη γκάμα μοντέλων και για κάθε εύρος τιμών. Τιμές ph δίνουν επίσης και οι λωρίδες χαρτιού, οι οποίες αλλάζουν χρώμα όταν βυθίζονται σε όξινες ή αλκαλικές ουσίες, διατίθενται εύκολα στην αγορά και με περιορισμένο κόστος.

Πολλά αγροχημικά και διαφυλλικά λιπάσματα, για παράδειγμα, για να εκτελέσουν τη δράση τους επαρκώς και να είναι πιο αποτελεσματικά, απαιτούν ένα ph του μείγματος μεταξύ 5,5-6,5, το οποίο βελτιώνει την απορρόφηση των ίδιων των προϊόντων και μεγιστοποιεί τη δράση τους έναντι των παθογόνων

Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αγροχημικό ή λίπασμα και είναι απαραίτητο να μειώσετε το ph του νερού, κάνοντάς το ελαφρώς όξινο, τα διαθέσιμα προϊόντα κυμαίνονται από ξύδι έως κιτρικό οξύ. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε σε πιο σύνθετα εμπορικά προϊόντα.

Επομένως, είναι σημαντικό, πριν χρησιμοποιήσετε ένα αγροχημικό ή ένα λίπασμα, να ενημερωθείτε προσεκτικά για τα χαρακτηριστικά του και τους σωστούς τρόπους χρήσης του, ώστε να είναι πλήρως αποτελεσματικό.

με πληροφορίες  OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments