Thursday, September 19, 2024
HomeαγγούριαΚρίση στα Κηπευτικά: Γιατί οι Ντομάτες και τα Αγγούρια Μένουν Απούλητα και...

Κρίση στα Κηπευτικά: Γιατί οι Ντομάτες και τα Αγγούρια Μένουν Απούλητα και Πέφτουν οι Τιμές – Η Έκκληση των Κρητικών Αγροτών


 

Κρίση στα Κηπευτικά: Γιατί οι Ντομάτες και τα Αγγούρια Μένουν Απούλητα και Πέφτουν οι Τιμές – Η Έκκληση των Κρητικών Αγροτών

Η κρίση στις τιμές των κηπευτικών θερμοκηπίου πλήττει τους Έλληνες αγρότες, ειδικά στην Κρήτη. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, οι πρώιμες συγκομιδές και η συρρικνωμένη αγοραστική δύναμη έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ποσότητες απούλητων προϊόντων. Ενώ η ντομάτα καλής ποιότητας πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, οι αγρότες κάνουν έκκληση για άμεση κρατική στήριξη.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην αγροτική παραγωγή
Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές λόγω της συρρικνωμένης αγοραστικής δύναμης επιδεινώνει την κατάσταση.

Προβλήματα στις εξαγωγές και αθέμιτος ανταγωνισμός
Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, χωρίς τους ίδιους ελέγχους, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι Έλληνες αγρότες δυσκολεύονται να εξάγουν τα προϊόντα τους, με την Ισπανία να έχει καταλάβει αγορές όπως η Ρουμανία.

Κατάρρευση των τιμών και ανάγκη για κρατική παρέμβαση
Η τιμή της ντομάτας έχει καταρρεύσει, με τους παραγωγούς να πωλούν σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Η διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και λιανικής στα σούπερ μάρκετ είναι τεράστια, χωρίς καμία μείωση για τους καταναλωτές.

Η φωνή των Κρητικών αγροτών: Τι ζητούν από την κυβέρνηση
Οι Κρητικοί αγρότες ζητούν άμεση οικονομική στήριξη και ενσωμάτωση στο πλαίσιο των ενισχύσεων της ΕΕ για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Επισημαίνουν την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης.


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments