Thursday, September 19, 2024
Homeθερμοκηπιακές καλλιέργειεςΘερμοκηπιακές καλλιέργειες: Θετικά κλείνει ο κύκλος παρόλο τίς αθρόες εισαγωγές από τρίτες...

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Θετικά κλείνει ο κύκλος παρόλο τίς αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες


Προβληματίζουν, ωστόσο, οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες

Ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες της συλλογής θερμοκηπιακών κηπευτικών από φθινοπωρινές φυτεύσεις. Η εικόνα αυτή παρατηρείται κυρίως στην Κρήτη, όπως και σε άλλες πρώιμες περιοχές της χώρας. Φυτεύσεις κηπευτικών, που έγιναν τον Ιανουάριο, ήδη αρχίζουν να μπαίνουν στην παραγωγή και η διαδικασία της συλλογής θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, αυτές επηρέασαν θετικά τις καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών για τα δεδομένα της εποχής. Σε ό,τι αφορά ζητήματα φυτοπροστασίας, το έντομο Tuta absoluta έδωσε το δικό του «παρών», με τους παραγωγούς να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού, αλλά και την καταπολέμησή του.

Προς τα τέλη Ιουνίου βλέπει να κλείνει τον κύκλο της συλλογής ντομάτας η Δέσποινα Ανδρουλάκη, υπεύθυνη διαχείρισης της εταιρείας Grete IKE από την Ιεράπετρα. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με την παραγωγή ντομάτας τύπου βελανίδι, αλλά και την κλασική. Η ίδια αναφέρει ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στην τελική ευθεία, λέγοντας ότι η παραγωγή κινήθηκε σε καλά επίπεδα. «Ο καιρός έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλλιέργεια και τα φυτά μας αναπτύχθηκαν χωρίς σημαντικά προβλήματα. Η ποιότητα των καρπών δείχνει και αυτή να βρίσκεται σε ανώτερα επίπεδα», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών παραγωγού, η κα Ανδρουλάκη υποστηρίζει ότι «αυτή την περίοδο, η ντομάτα κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό μεσοσταθμικά, ανάλογα με την ποιότητα, ενώ τα τύπου βελανίδια ξεπερνούν το 1,5 ευρώ το κιλό». Προβληματίζεται, όμως, για τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο επηρεάζει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή.

Με πληροφορίες ypaithros.gr
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments