Thursday, September 19, 2024
HomeΆστρος ΚυνουρίαςΑνακαλύπτοντας τον Θησαυρό της Ελιάς: Το Πρώτο Θεματικό Ελληνικό Πάρκο στο Άστρος...

Ανακαλύπτοντας τον Θησαυρό της Ελιάς: Το Πρώτο Θεματικό Ελληνικό Πάρκο στο Άστρος Κυνουρίας


 

Το πρώτο θεματικό ελληνικό πάρκο ελιάς στο Άστρος Κυνουρίας αποτελεί μια μοναδική αναδρομή στην πλούσια ιστορία και κληρονομιά της ελιάς στην περιοχή. Με υπεραιωνόβιες ελιές, αυτούς τους φυσικούς μάρτυρες του χρόνου που αναφέρονται από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, και με την παρουσία αρχαίων αντικειμένων που συνδέονται με την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου, αυτό το πάρκο αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά του τόπου.

Η δημιουργία αυτού του πάρκου αποτελεί το αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της πρωτοβουλίας μαθητών και εκπαιδευτικών του Επαγγελματικού Λυκείου της περιοχής, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Όπως δήλωσε ο εκπαιδευτικός Νίκος Πολυμενάκος στην ΕΡΤ3, το Άστρος και η Βόρεια Κυνουρία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή λαδιού.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών και των μαθητών αποσκοπούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μέσα από ένα πάρκο που συνδυάζει περιβαλλοντική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση.

Στο εσωτερικό του πάρκου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως και τον Μεσαίωνα, σχετικά με την επεξεργασία της ελιάς. Μυλόπετρες, ντιζελομηχανή από το 1908, καθώς και αρχαία γεωργικά εργαλεία όπως κάρα, αλέτρια και άροτρα, αναδεικνύουν την εξέλιξη της τεχνολογίας και της γεωργίας στην περιοχή. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κιούπια από το 1500 και σύγχρονες δεξαμενές φύλαξης ελαιολάδου, συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν.

Το θεματικό πάρκο ελιάς στο Άστρος Κυνουρίας αναδεικνύει τη σημασία της ελιάς στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, προσφέροντας μια εκπαιδευτική εμπειρία για τους επισκέπτες και συνεισφέροντας στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments