Friday, September 20, 2024
Homeπαγκόσμια αγοράΑύξηση Τιμών Ρωσικού Σιταριού: Πιθανό Ρεκόρ και Προοπτικές Καλλιεργειών για το 2024

Αύξηση Τιμών Ρωσικού Σιταριού: Πιθανό Ρεκόρ και Προοπτικές Καλλιεργειών για το 2024



Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού σιταριού συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ενισχυμένες από τις παγκόσμιες αγορές, με προοπτικές για νέο ρεκόρ κατά το κλείσιμο του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, η τιμή FOB του ρωσικού σιταριού για συμβόλαια του Απριλίου αυξήθηκε στα 204,5 δολάρια τον τόνο, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 3,5 δολάρια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας τα 1,14 εκατομμύρια τόνους την περασμένη εβδομάδα.

Παρά την έλλειψη βροχοπτώσεων στη Ρωσία, οι προοπτικές για την καλλιέργεια σιταριού παραμένουν ευνοϊκές. Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού θα φτάσει τα 94 εκατομμύρια τόνους, ενώ ο ρυθμός της εαρινής σποράς διπλασιάστηκε σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 10 εκατομμύρια στρέμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές τιμές του σιταριού αυξήθηκαν επίσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δασμούς στις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία. Στη Γαλλία, μόνο το 66% των καλλιεργειών μαλακού σίτου βρίσκονται σε καλή ή άριστη κατάσταση, αντιπροσωπεύοντας το χειρότερο ποσοστό από το 2020.

Με βάση τα παραπάνω, η παγκόσμια αγορά σιταριού παραμένει δυναμική, με τις τιμές να σημειώνουν συνεχείς αυξήσεις και προοπτικές για νέα ρεκόρ κατά το Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ένωση Σιτηρών αναφέρει ότι η Ρωσία εξήγαγε σημαντικές ποσότητες σιτηρών τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων 3.454 εκατομμύρια τόνους μαλακού σίτου. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά ενισχύθηκε και από την Ευρώπη, όπου οι τιμές του σιταριού σημείωσαν αύξηση λόγω των προβλέψεων για μείωση της παραγωγής σιταριού στην ΕΕ το 2024.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ευρωπαϊκού σιταριού στο χρηματιστήριο του Παρισιού αυξήθηκε κατά 6,3% την περασμένη εβδομάδα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να φτάνουν τα 207,25 €/τόνο για παράδοση τον Μάιο και τα 218,28 €/τόνο για παράδοση τον Σεπτέμβριο.

Παρά τις αυξημένες τιμές και την αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, η κατάσταση των καλλιεργειών στη Γαλλία είναι ανησυχητική, καθώς μόνο το 66% των καλλιεργειών μαλακού σίτου θεωρούνται σε καλή ή άριστη κατάσταση, που αντιστοιχεί στο χειρότερο ποσοστό από το 2020.

Συνολικά, η αγορά σιταριού βρίσκεται σε πολύ δυναμικό σημείο, με τις τιμές να εξακολουθούν να αυξάνονται λόγω της αυξημένης ζήτησης και των εκτιμήσεων για μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές. Η εξέλιξη της κατάστασης αναμένεται να παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές και τους ενδιαφερόμενους της αγοράς, καθώς οι προοπτικές για τον τομέα παραμένουν δυνατές και αμφίβολες σε ορισμένες περιοχές.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments