Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΟι Πορτογάλοι παραγωγοί ελαιολάδου γιορτάζουν τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση της χώρας

Οι Πορτογάλοι παραγωγοί ελαιολάδου γιορτάζουν τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση της χώρας


 

Καθώς ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην Πορτογαλία, η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 150,000 έως 160,000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24, επιβεβαιώνοντας μια μικρή αύξηση από την προηγούμενη συγκομιδή.


Συνολικά, οι Πορτογάλοι παραγωγοί είπαν ότι ήταν μια καλή συγκομιδή. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας που συγκεντρώθηκαν στις ελιές λόγω της χειμερινής βροχής έκαναν δύσκολη την εξαγωγή λαδιού και μείωσαν την τελική ποσότητα ελαιολάδου.

Ο Jeremias Lancastre e Tavora, γενικός διευθυντής της Olivo Gestão, μιας εταιρείας με έδρα το Alentejo, επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Όπως είπε, Ήταν μια απαιτητική εκστρατεία, από τεχνική άποψη, για τη βιομηχανία ελαιολάδου στην Πορτογαλία, ιδιαίτερα στο Alentejo, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας με σημαντική διαφορά.

Οι αρχικές προβλέψεις έδειχναν μια μέση κατάσταση, ακόμα κι αν είχαμε κάποιες αβεβαιότητες σχετικά με την ποσότητα των αναμενόμενων ελιών λόγω του ασυνήθιστα κρύου καιρού την άνοιξη”, πρόσθεσε ο Lancastre e Tavora.

Είπε ότι ”τον Οκτώβριο, ο καρπός φαινόταν να ωριμάζει καλά, υποδεικνύοντας καλά επίπεδα συσσώρευσης λαδιού.

Ωστόσο, μετά τις πρώτες βροχές τον Οκτώβριο, οι ελιές σταμάτησαν να συσσωρεύουν λάδι και τα επίπεδα υγρασίας αυξήθηκαν εκθετικά”, δήλωσε ο Lancastre e Tavora. Αυτό έκανε την όλη διαδικασία πολύ δύσκολη και προκάλεσε πολύ χαμηλές αποδόσεις ελαιολάδου, φτάνοντας ακόμη και το 2.5% κάτω από τον μέσο όρο για αυτήν την περιοχή”.

Στην άλλη πλευρά της Πορτογαλίας, όπου οι παραδοσιακοί ελαιώνες κυριαρχούν στο απόκρημνο, λοφώδες τοπίο της χώρας, οι παραγωγοί ανέφεραν μια ανάκαμψη της παραγωγής με παρόμοιες προκλήσεις.

Ο Χούλιο Άλβες, ο ιδρυτής του Quinta dos Olmais, είπε ”ότι η παραγωγή στο Trás-os-Montes αναμένεται να αυξηθεί μετά την κακή συγκομιδή του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι παραγωγοί παρουσίασαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα συσσώρευσης λαδιού μετά από ένα υγρό φθινόπωρο και χειμώνα.

Μετά την καταστροφική εκστρατεία του 2022, επιστρέψαμε στους συνήθεις αριθμούς μας. Επιλέγοντας πρώιμη συγκομιδή, προχωρήσαμε παρά τις βροχερές καιρικές συνθήκες”.

Κατά συνέπεια, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα ελιών, αν και με ελαφρώς χαμηλότερες αποδόσεις λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε νερό”, πρόσθεσε ο Άλβες. Συνολικά, η συγκομιδή στην περιοχή μας εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς σημαντικές οπισθοδρομήσεις”.

Tο πιο σημαντικό εμπόδιο που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί στο βόρειο τμήμα της χώρας ήταν η λάσπη και το ολισθηρό έδαφος που προκλήθηκε από τη βροχή, πράγμα που σήμαινε ότι η συγκομιδή ξεδιπλώθηκε πιο αργά.

Ενώ η φετινή σεζόν ήταν κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 206,000 τόνων που παρήχθησαν το καλλιεργητικό έτος 2021/22, ο Lancastre e Tavora είπε ότι ”η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεοφυτευθέντων ελαιώνων υπερυψηλής πυκνότητας στο Alentejo”.

Από το 2005, ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών επιχειρήσεων στην Πορτογαλία, η αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας στους ελαιώνες και η ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται εδώ είναι ενθαρρυντικά για τους ντόπιους αγρότες. Το γεγονός ότι πρόκειται για μια γηγενή καλλιέργεια με διαθεσιμότητα νερού, καλό έδαφος και λογικές κλιματολογικές συνθήκες κατέστησε δυνατή την επίτευξη αποτελεσμάτων”.

Λόγω του πολλαπλασιασμού των σύγχρονων ελαιώνων, η Πορτογαλία θα μπορούσε να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο μέχρι τα μέσα του αιώνα -φωτογραφία/Olivo Gestão/Olive Oil Times

Όπως πολλοί από τους συνομηλίκους του, ο Lancastre e Tavora προβλέπει, ότι η Πορτογαλία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου την επόμενη πενταετία.


Η ολοκλήρωση του φράγματος Αlqueva το 2002, έκανε το Alentejo πολύ πιο ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή στην Πορτογαλία μειώθηκε πολύ λιγότερο το έτος συγκομιδής 2022/23 σε σχέση με άλλα μέρη της λεκάνης της Μεσογείου.

Το γεγονός ότι έχουμε διαθέσιμο νερό και δεν εξαρτόμαστε τόσο από τη βροχή κάθε χρόνο σημαίνει ότι δεν είμαστε τόσο ευάλωτοι στους κλιματικούς κύκλους”, δήλωσε ο Lancastre e Tavora. Είναι επομένως πιο εύκολο να προσαρμόσουμε τις επιχειρήσεις στη νέα κλιματική πραγματικότητα, να προστατέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ελαιόδεντρα και τις ελιές και να μας επιτρέψουν να είμαστε παραγωγικοί και να διατηρήσουμε την ποιότητα”.

Ενώ το φράγμα Alqueva προστατεύει από την ξηρασία, το Lancastre e Tavora ανησυχεί ότι οι ασυνήθιστα υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται να γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για τους ελαιοκαλλιεργητές.

Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο του ελαιολάδου, η Πορτογαλία γνώρισε απότομη αύξηση των τιμών του ελαιολάδου τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Alves ανέφερε αυτό ως ανησυχία για τους παραδοσιακούς παραγωγούς, καθώς οι υψηλές τιμές έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αλλάζουν τις συνήθειές τους σε Ισπανία και Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι τιμές στο Trás-os-Montes έφτασαν τα 859.5 ευρώ ανά 100 κιλά τον Φεβρουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου και 50% πάνω από τον Φεβρουάριο του 2023.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments