Friday, September 20, 2024
Homeαγρότες με χρέηΈως τέλος Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για συντάξεις αγροτών με χρέη

Έως τέλος Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για συντάξεις αγροτών με χρέη

Αντίστροφα μετρούν στο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και στον e-ΕΦΚΑ για τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση δύο εκ των πιο σημαντικών παρεμβάσεων του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε λίγο πριν «φύγει» το 2023 και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Ο λόγος για το νέο καθεστώς που διέπει την απασχόληση των συνταξιούχων, αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων με υψηλά χρέη από απλήρωτες εισφορές. Πρόκειται για δύο από τις πολυαναμενόμενες διατάξεις του ν. 5078/2003, για την υλοποίηση των οποίων, ωστόσο, πέρα από τις απαραίτητες εγκυκλίους ή/και υπουργικές αποφάσεις, απαιτούνται και οι αντίστοιχες τεχνικές προσαρμογές.
Προσαύξηση 50% στην εισφορά

Πρώτη σε εφαρμογή, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, οι οποίοι, βάσει του νέου νόμου, δεν υπόκεινται πλέον σε παρακράτηση του 30% της σύνταξής τους, αλλά υποχρεούνται στην καταβολή μιας μη ανταποδοτικής εισφοράς ή πόρου υπέρ ΕΦΚΑ.
Για τους μισθωτούς, η εισφορά αυτή ανέρχεται στο 10% της αμοιβής τους και παρακρατείται κατά τη μισθοδοσία τους και, συγκεκριμένα, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβάλλονται κάθε μήνα από τους εργοδότες. Στο 10% των καταβαλλόμενων αμοιβών ανέρχεται, επίσης, και η εισφορά για όσους αμείβονται με εργόσημο του π. ΟΓΑ, με την καταβολή μάλιστα να βαρύνει τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Για τις περιπτώσεις μη μισθωτής απασχόλησης (στις οποίες συγκαταλέγεται και η αγροτική), ο πόρος διαμορφώνεται στο 50% (ή 40% αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) της εισφοράς κύριας σύνταξης που αντιστοιχεί στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία και καταβάλλεται σε μηνιαία βάση μαζί με τις τακτικές εισφορές μέσω των ειδοποιητηρίων που αναρτά ο e-ΕΦΚΑ.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments