Thursday, September 19, 2024
Homeαυξησει τιμωνΗ τιμή των πέλλετ έχει αυξηθεί κατά 64% τα τελευταία δύο χρόνια

Η τιμή των πέλλετ έχει αυξηθεί κατά 64% τα τελευταία δύο χρόνια


 

Η χρήση βιομάζας για ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Περίπου 14% των σπιτιών χρησιμοποιούν πλέον βιομάζα για θέρμανση, όπως πέλλετ (συσσωματώματα ξύλου)  ή συμπιεσμένα απόβλητα δασοκομίας και ξυλείας. Αυτό έχει βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, με τα οποία συνήθως θερμαίνονταν οικίες, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των πέλλετ κατά 64% τα τελευταία δύο χρόνια όπως επισημαίνει η Olimerca. Αυτό ανησυχεί τον Οργανισμό Καταναλωτών και Χρηστών (Organization of Consumers and Users – OCU), ο οποίος καλεί τις αρχές να παρακολουθούν την αγορά για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές ενέργειες. Προτείνει επίσης τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 10% στα πελλετ και την επέκτασή του και σε άλλες μορφές βιομάζας, όπως το κουκούτσι της ελιάς και το κέλυφος του αμυγδάλου.

Παράλληλα, η OCU προτρέπει τους χρήστες των πέλλετ να συγκρίνουν τιμές, καθώς μια πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι οι δαπάνες για θέρμανση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα του πέλλετ. Η χρήση πηγών βιομάζας όπως το κουκούτσι ελιάς ή το κέλυφος αμυγδάλου μπορεί να είναι φθηνότερη, αλλά απαιτεί και ειδικό εξοπλισμό, όπως λέβητας πολλαπλών καυσίμων, για να γίνει αποτελεσματική.

Πηγή www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments