Thursday, September 19, 2024
HomeδάκοςΚρίση στην Ελαιοπαραγωγή της Ηλείας: Η Χειρότερη Χρονιά στα Τελευταία 30 Έτη

Κρίση στην Ελαιοπαραγωγή της Ηλείας: Η Χειρότερη Χρονιά στα Τελευταία 30 Έτη


 

Στην περιοχή της Ηλείας, η φετινή χρονιά σηματοδοτείται ως μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ελαιοπαραγωγής των τελευταίων τριάντα ετών. Με μια μείωση παραγωγής που αγγίζει το 50-60%, οι ελαιοτριβείς και οι παραγωγοί της περιοχής αντιμετωπίζουν μια ασυνήθιστα δύσκολη περίοδο.

Η κατάσταση αυτή έχει προκληθεί από μια σειρά παραγόντων. Καταρχάς, οι καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης επηρέασαν αρνητικά την καρπόδεση των ελιών. Επιπλέον, η προσβολή από τον δάκο το φθινόπωρο συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Ο κ. Περικλής Τσουκαλάς, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός ελαιολάδου, επισημαίνει την αδυναμία καταπολέμησης του δάκου λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητας και της αυξημένης τιμής των φαρμάκων.

Αυτή η μείωση στην παραγωγή έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους αγρότες και τους ελαιοτριβείς, αλλά και για την τοπική οικονομία γενικότερα. Η Ηλεία, μια περιοχή με μεγάλη εξάρτηση από την ελαιοπαραγωγή, βλέπει τώρα την κύρια πηγή εισοδήματός της να υφίσταται σοβαρό πλήγμα. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της ελιάς και για πολιτικές που θα υποστηρίζουν τους αγρότες σε περιόδους κρίσης.

Η τρέχουσα κατάσταση αναδεικνύει επίσης την επείγουσα ανάγκη για μελέτες και επενδύσεις στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης γεωργίας. Οι αγρότες και οι παραγωγοί ελαιολάδου αναζητούν λύσεις για να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις και να διασφαλίσουν την παραγωγή ενός προϊόντος που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής.

Με πληροφοριες απο www.ypaithros.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments