Ο μηχανολόγος μηχανικός ανέπτυξε για πρώτη φορά την ιδέα ενώ εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου Nar Gourmet.
“Είχαμε ένα έργο για να ερευνήσουμε και να βρούμε μικρές τοπικές ποικιλίες γύρω από την Ανατολία”, αναφέρει ο Bayraktar στο Olive Oil Times. “Τον πρώτο χρόνο, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ελαιόλαδο από αυτές τις ποικιλίες, αλλά δεν ήταν όλα τα ελαιόλαδα τόσο καλά όσο θέλαμε να είναι”.
”Τον δεύτερο χρόνο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το κινητό ελαιοτριβείο για να παράγει ελαιόλαδα υπό τις ίδιες συνθήκες σε κάθε περιοχή”, πρόσθεσε.
ο Samir Bayraktar (photo/oliveoiltimes.com) |
Η απόφαση του Bayraktar να δημιουργήσει το κινητό ελαιοτριβείο απέδωσε και η Nar Gourmet, κέρδισε ένα Χρυσό Βραβείο το 2014 στον ΝΥΙΟΟC World Olive Oil Competition με ελαιόλαδο που παράγεται από το φορητό μύλο της.
Στις αρχές του 2018, ο Bayraktar επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε λάβει το μεταπτυχιακό του πάνω από μια δεκαετία πριν. “Το 2019 ήταν η πρώτη μου χρονιά παραγωγής στην Καλιφόρνια», είπε.
Με την ονομασία Olive Truck, ο Samir Bayraktar επέστρεψε αμέσως στις νίκες στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στον κόσμο. Από το 2020 έχει κερδίσει 10 ΝYIOOC βραβεία, συμπεριλαμβανομένων ενός χρυσού και δύο ασημένιων βραβείων φέτος.
O Samir Bayraktar, μεταμορφώνει ελιές από δύο συμβεβλημένα αγροκτήματα στο Fairfield και στο Lower Lake της Καλιφόρνια, δυτικά του Σακραμέντο. Συμβουλεύει επίσης τους γειτονικούς ελαιοκαλλιεργητές και αλέθουν μερικές από τις ελιές τους με το κινητό ελαιοτριβείο του.
Ένα από τα προνόμια της συνεργασίας με τους γείτονές του είναι η ικανότητα να πειραματίζεται. Ενώ ο Bayraktar συγκομίζει κυρίως ελιές Coratina, Leccino και Frantoio με τους συμβασιούχους αγρότες του, φυτεύει ελιές Favalosa και Itrana. “Σε πέντε χρόνια, θα φτιάχνουμε καλό ελαιόλαδο από αυτές τις νέες φυτείες”, είπε.
Ο Samir Bayraktar αποδίδει τη σταθερή του επιτυχία στο NYIOOC στην εστίασή του στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και στην ευελιξία που παρέχει το κινητό ελαιοτριβείο του.
“Η πιο πολυάσχολη περίοδος για μένα είναι πιθανώς οι τρεις εβδομάδες έως ένα μήνα πριν από τη σεζόν, επειδή είναι η ώρα του προγραμματισμού”.
O Samir Bayraktar, χρησιμοποιεί δεδομένα από προηγούμενες συγκομιδές και ανάλυση της τρέχουσας καλλιέργειας ελιών για να αποφασίσει την ακριβή στιγμή συγκομιδής και άλεσης.
”Συλλέγω τα δείγματα δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από αυτό που εκτιμώ ότι είναι η καλύτερη στιγμή συγκομιδής”, αναφέρει. “Μετά παίρνω τα αποτελέσματα από το εργαστήριο”.
Kάθε βήμα της διαδικασίας της άλεσης πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του φορτηγού, από το πλύσιμο μέχρι την αποθήκευση (photo/oliveoiltimes.com) |
Με βάση τη συσσώρευση ελαιολάδου και την περιεκτικότητα σε υγρασία του ελαιολάδου, ο Samir καθορίζει την καλύτερη στιγμή για να σταματήσει η άρδευση, προγραμματίζει τις ημέρες για τη συγκομιδή και προσλαμβάνει ένα πλήρωμα συγκομιδής.
Την ημέρα πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, ο Samir οδηγεί το κινητό του ελαιοτριβείο στο άλσος. “Όλος ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος στην καρότσα του φορτηγού”, είπε.
“Η βασική ρύθμιση είναι να φέρετε τον εξοπλισμό στο φορτηγό και να τον συνδέσετε στην πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού”, πρόσθεσε ο Bayraktar. “Φιλτράρουμε επίσης το νερό πριν γεμίσουμε τη δεξαμενή για να πλύνουμε τις ελιές ώστε να ξεκινήσουμε”.
Εάν συγκομίζει κάπου και το φορτηγό δεν μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρική ενέργεια, o Semir το τροφοδοτεί με μια γεννήτρια (photo/oliveoiltimes.com) |
Το πρωί της συγκομιδής, ο Bayraktar φτάνει εγκαίρως για να μαζέψει στις 6:30 π.μ. Εάν συγκομίζει κάπου και το φορτηγό δεν μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρική ενέργεια, o Samir το τροφοδοτεί με μια γεννήτρια.
Μετά την πρώτη μιάμιση ώρα συγκομιδής -που γίνεται με το χέρι ή με shaker, υπάρχουν αρκετές ελιές για να ξεκινήσει το άλεσμα για την υπόλοιπη ημέρα.
Αλέθει από 5 έως 7.5 τόνους ελιάς κάθε μέρα
”Όταν τελειώσουν τη συγκομιδή, περίπου, στις 4 ή 5 το απόγευμα, συνεχίζουμε τη σύνθλιψη για να πάρουμε λάδι από την τελευταία παρτίδα για άλλη μια έως μιάμιση ώρα”, είπε. “Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον εξοπλισμό για να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρός και έτοιμος για το επόμενο πρωί.”
Ο Samir Bayraktar αναφέρει ότι μετατρέπει τις ελιές σε ελαιόλαδο μέσα σε 45 λεπτά, βοηθώντας τον να πετύχει τον πρωταρχικό του στόχο που είναι η διατήρηση της υψηλότερης ποσότητας πολυφαινολών στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Από το 2020, ο Samir Bayraktar έχει κερδίσει 10 ΝYIOOC βραβεία αποδεικνύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της μεθόδου του (photo/oliveoiltimes.com) |
Με το βλέμμα του στραμμένο στα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, που συμβάλλουν στην οργανοληπτικό ιδιότητες και στις ιδιότητες υγείας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ο Samir Bayraktar, προτιμά την πρώιμη συγκομιδή.
Συνήθως, αυτό σημαίνει συγκομιδή τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει το χρόνο συγκομιδής της σοδειάς στην Καλιφόρνια. “Φέτος τρυγήσαμε 10 μέρες νωρίτερα”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η βροχή κατά τη διάρκεια των ημερών συγκομιδής τα τελευταία δύο χρόνια είχε περιπλέξει τα πράγματα. “Προτιμώ ένα ξηρό παράθυρο του καιρού που είναι λίγο πιο δροσερό από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου», είπε. “Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά δεν γίνεται”.
Πολλοί από τους συναδέλφους του καλλιεργητές στην Καλιφόρνια, ισχυρίζονται ότι η συγκομιδή του 2022/2023 δεν ήταν καλή. Πράγμα που και ο ίδιος το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι αυτό που έζησε κ αυτός στην Καλιφόρνια δεν ήταν μια καλή χρονιά.
Ενώ τα άλση του δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την ξηρασία που κατέστρεψαν τους ελαιώνες σε άλλα μέρη της πολιτείας, είπε ότι ορισμένοι από τους γείτονές του έχασαν ελιές από τον παγετό.
“Δεν μάζευαν καν γιατί δεν θα ήταν εφικτό να θερίσουν και να πληρώσουν για την εργασία”, αναφέρει. “Η εργασία είναι πολύ ακριβή στην Καλιφόρνια και η εύρεση εργασίας είναι επίσης δύσκολη”.
Ο συνδυασμός μιας σφιχτής αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι άνθρωποι που αναζητούν εργασία – και πολλές καλλιέργειες στην Καλιφόρνια που πρέπει να συγκομιστούν ταυτόχρονα, έχει καταστήσει φέτος, ιδιαίτερα δύσκολο, για τους παραγωγούς να βρουν εργαζομένους.
Ωστόσο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Βλέπει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του καθώς συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεία και ελπίζει ότι αυτό υποδηλώνει μια θετική πορεία για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας στην Καλιφόρνια.
Πιστεύει επίσης ότι η πρόσφατη βροχή και το χιόνι σε μεγάλο μέρος της πολιτείας, θα βοηθήσει τους ελαιοκαλλιεργητές το επόμενο καλλιεργητικό έτος.
“Αν συνεχίσουμε να έχουμε λίγη περισσότερη βροχή στα τέλη Απριλίου, αυτό θα βοηθήσει”, ανέφερε. “Δεν περιμένω τίποτα το καλοκαίρι”.
Πηγή – oliveoiltimes.com