Πειραματισμοί που έδωσαν υπεραξία σε μέλι και ελαιόλαδο
Το «Αλάδανο» όπως ονοµάζεται η επιχείρηση που δηµιούργησε ο παραγωγός, εισήχθη στον πρωτογενή τοµέα το 2002 και δύο χρόνια αργότερα άρχισε να παράγει αµιγώς βιολογικά πιστοποιηµένα προϊόντα. «Από το 2004 και ύστερα έλαβα τη βιολογική πιστοποίηση για την παραγωγή µελιού, καθότι η βασική µου φιλοσοφία αντίκειται στη χρήση σκευασµάτων στον πρωτογενή τοµέα. Εγκατέλειψα την Αθήνα το 1999 και κατέφυγα στην περιφέρεια µε βασική µου επιθυµία να παράγω προϊόντα που µέρα µε τη µέρα χάνονται. Μία τέτοια περίπτωση αποτέλεσε το ελαιόλαδο για το οποίο έχω λάβει ασηµένιο µετάλλιο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο ως προς την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και διαθέτει ισχυρισµό υγείας. Το σύνολο των παραγόµενων προϊόντων είναι πιστοποιηµένα ως βιολογικά. Σε ό,τι αφορά το µέλι µου, διατίθεται στην αγορά σε περιορισµένες ποσότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος κάναµε παραγωγή ενός τόνου λαδιού και ενάµιση τόνου µελιού και στις έξι ποικιλίες που παράγουµε. Φιλοσοφία µου είναι ότι οι µέλισσες δεν ταΐζονται µε ζάχαρη τους χειµερινούς µήνες αλλά µε το δικό τους µέλι».
Η επιχείρηση του Πηλίου διαθέτει µέλι πορτοκαλιάς, βελανιδιάς, βαµβακιάς, αγριοβαµβακιάς, κούµαρου και θυµαριού. Επιπλέον έχει δηµιουργήσει µέλι µε υπερτροφές όπως το µαύρο κύµινο, οι καρποί άγριου τριαντάφυλλου, η γύρη, το δίκοκκο σιτάρι, τη µάκα και το γανόδερµα, το τριβόλι, σε αναλογία 70 προς 30.
«Ο πειραµατισµός µε τις υπερτροφές ξεκίνησε µετά από µία συζήτηση που είχα παλαιότερα µε οποιοπαθητικούς γιατρούς, οι οποίοι µε παρακίνησαν να δηµιουργήσω µέλι µε γύρη. Στη συνέχεια έκανα κι άλλα προϊόντα µε υπερτροφές, τα οποία έστειλα προς ανάλυση για να διαπιστώσω τη θρεπτική τους δυναµική. Το µέλι µας αναλύεται στο Εργαστήριο Μελισσοκοµίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης του και το ελαιόλαδο ελέγχεται από το Τµήµα Φαρµακολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών».
Περίπου 3.500 ελαιόδεντρα σε έκταση 250 στρεµµάτων γης παρέµεναν για αρκετά χρόνια αναξιοποίητα και ουσιαστικά εγκαταλειµµένα, έως τη στιγµή που αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στον πρωτογενή τοµέα
(Γιώργος Λαμπίρης – agronews.gr)