Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΤρεις εύκολοι τρόποι για να ελέγξεις αν το ελαιόλαδό σου είναι νοθευμένο

Τρεις εύκολοι τρόποι για να ελέγξεις αν το ελαιόλαδό σου είναι νοθευμένο


 

Παρακάτω ακολουθούν τρεις (3) εύκολοι τρόποι, για να διαπιστώσει κανείς, εάν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο

Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής, Χρήστος Τσιπέλης, ανέφερε: “το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να ομογενοποιείται όταν αναμειγνύεται με σπορέλαιο. Δηλαδή. οπτικά και γευστικά δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, εάν είναι νοθευμένο ακόμη και στο 50%“.

#   Ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλουμε σε ένα ποτήρι – όχι γυάλινο κατά προτίμηση- το ελαιόλαδο που αγοράσαμε και να το βάλουμε στο ψυγείο. Αν αυτό το ελαιόλαδο είναι έστω και 5% νοθευμένο, δεν θα παγώσει. Το καθαρό ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο.

#   Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ελέγξει κάποιος τον κωδικό του συσκευαστηρίου. Εδώ και κάποια χρόνια για να καταπολεμηθεί η νοθεία κάθε συσκευαστήριο νόμιμου ελαιολάδου έχει έναν κωδικό. Αυτός ξεκινάει από EL και ακολουθεί ο αριθμός. Αν πληκτρολογήσει κάποιος τον κωδικό στην Google βγάζει αμέσως σε ποιο συσκευαστήριο συσκευάστηκε το λάδι. Δεν μπορεί λοιπόν ένα λάδι που πωλείται στον Έβρο, να συσκευάστηκε στην Κρήτη, να έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Οπότε από εκεί που συσκευάστηκε το λάδι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός και αυτός να συμπίπτει όσο γίνεται και με τις αποστάσεις.

#   Τέλος, υπάρχει και ένα κόλπο ελέγχου του ελαιολάδου που έκαναν οι παλαιότεροι, με το καντήλι. ”Αν κάποιος γεμίσει ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και καεί όλο το λάδι, αυτό σημαίνει ότι είναι πεντακάθαρο“, ανέφερε ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής.

Ο κ. Τσιπέλης είπε ακόμη ότι “πολλοί φέρνουν μια παλετοδεξαμενή ενός τόνου από την Βουλγαρία. Αυτή κοστίζει 850 ευρώ δηλ. 50 ευρώ είναι το κόστος της δεξαμενής, άρα το λάδι κοστίζει 0,80 ευρώ το λίτρο. Υπάρχει ένα ποσοστό κέρδους τεράστιο“. Στην παλετοδεξαμενή βάζουν μέσα το σπορέλαιο, γίνεται μια ανάμειξη “καλή” και έχει βγει ένα… καλό αποτέλεσμα για τους επιτήδειους. Λόγω της νοθείας που κάνουν, ρίχνουν και την τιμή για να πείσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν το λάδι τους“.

Πηγή – thetoc.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments