Στη λίστα με τις δέκα καλύτερες σαλάτες στον κόσμο περιλαμβάνονται δύο ελληνικά πιάτα.
Οι σαλάτες αποτελούν αγαπημένο πιάτο για τους περισσότερους ενώ πολλές φορές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της κουζίνας κάθε χώρας ή κάποιου συγκεκριμένου τόπου.
Το TasteAtlas παρουσίασε μία λίστα με τις «100 καλύτερες σαλάτες» με βάση τις αξιολογήσεις του κοινού.
Συνολικά, χαρακτηρίστηκαν έγκυρες 5.832 αξιολογήσεις ενώ όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, στόχος των αξιολογήσεων της TasteAtlas είναι η προώθηση τοπικών φαγητών, η «περηφάνεια» για τα παραδοσιακά πιάτα αλλά και η διέγερση της περιέργειας για γεύσεις που κάποιος δεν έχει δοκιμάσει.
Όπως ήταν επόμενο, διάφορες ελληνικές σαλάτες φιγουράρουν σε διάφορες θέσεις της λίστας, όπως η τονοσαλάτα, η χωριάτικη και ο ντάκος, που μάλιστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της αξιολόγησης.
Στον κατάλογο περιγράφεται αναλυτικά και η διαδικασία παρασκευής της κάθε σαλάτας, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ο τόπος προέλευσής τους.
Η πρώτη δεκάδα
Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται δύο ελληνικές σαλάτες ενώ το «top 10» περιλαμβάνει τα παρακάτω πιάτα:
- Pesel από την Ινδονησία: Μία αρωματική σάλτσα φιστικιού ή συνδυασμός της σάλτσας και διαφόρων λαχανικών.
- Ο ελληνικός ντάκος: Το δημοφιλές πιάτο με τα παξιμάδια, τη μυζήθρα ή φέτα και τις ντομάτες.
- Šopska από τη Βουλγαρία: Κρύα σαλάτα με ψιλοκομμένες ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, ψητές ή ωμές πιπεριές και βουλγαρικό τυρί.
- Mechouia από την Τυνησία: Γίνεται με ψητά, χοντροκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και σκόρδο, περιχυμένη με ελαιόλαδο και καρυκευμένη με κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Γαρνίρεται συνήθως με βραστά αυγά, ελιές ή τόνο.
- Η περίφημη «χωριάτικη»: Η κλασσική ελληνική σαλάτα με ντομάτες, κρεμμύδια, αγγούρια, ελιές και φέτα. Μπόλικο λαδάκι και ρίγανη.
- Fattoush από τον Λίβανο: Με παραδοσιακό ψωμί πίτα ως βάση πάνω στην οποία χτίζονται τα υπόλοιπα υλικά. Αναμειγνύεται με μια ποικιλία λαχανικών όπως μαρούλι, ραπανάκι, τραγανά αγγούρια, ντοματίνια ή κανονικές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και (περιστασιακά) σκόρδο.
- Vcharska από τη Βουλγαρία: Ουσιαστικά πρόκειται για σαλάτα Shopska (αγγούρια, ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και τυρί) με την προσθήκη μανιταριών, αυγών και ζαμπόν.
- Caprese από την Ιταλία: Συνδυασμός από ώριμες, λιαστές ντομάτες, κρεμώδη μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό.
- Som tam από την Ταϊλάνδη: Εκτός από λεπτές λωρίδες πράσινης παπάγιας, αυτή η σαλάτα περιλαμβάνει συνήθως ψητά φιστίκια, πράσινα φασόλια, ντομάτες και μια πικάντικη σάλτσα.
- Goma Wakame από την Ιαπωνία: Παρασκευάζεται με φύκια wakame, σάλτσα σόγιας, mirin, σησαμέλαιο, χυμό yuzu, τριμμένο τζίντζερ, σουσάμι, ξύδι ρυζιού και νιφάδες τσίλι ή πιπέρι καγιέν.