Thursday, September 19, 2024
HomeακριβειαΚομπόστα ροδάκινο από ''χρυσάφι'' . Άλλο ένα ελληνικό προϊόν θύμα της αδικαιολόγητης...

Κομπόστα ροδάκινο από ”χρυσάφι” . Άλλο ένα ελληνικό προϊόν θύμα της αδικαιολόγητης ακρίβειας


 

Κομπόστα ροδάκινο από ”χρυσάφι” | Φεύγει από το εργοστάσιο 1,15 και πωλείται 3,80 ευρώ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού, όμως ένα ακόμα ελληνικό προϊόν πωλείται πανάκριβα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για το ροδάκινο σε μορφή κομπόστας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου: «η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και είχαμε παραγωγή 320.000 τόνους (450.000 πέρσι) που ήταν μια ισορροπημένη χρονιά».

Και προσθέτει: «όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτές κυμάνθηκαν από 35 λεπτά το κιλό μέχρι 38 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι βλέπουμε θεαματική διαφορά στις τιμές του προϊόντος που φεύγει από το εργοστάσιο και πάει στα σούπερ μάρκετ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από 1,15 με 1,20 ευρώ που πουλάμε εμείς φτάνει στο ράφι στα 3,50 – 3,80 ευρώ η συσκευασία των 850 ml. Πάντα η κομπόστα πουλιόταν στην Ελλάδα ακριβά αλλά αυτές οι εξωφρενικές τιμές δεν υπήρχαν ποτέ».

Η εικόνα του κλάδου

Όσον αφορά τα την εικόνα του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΕ, η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου (±1 90.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000tons και καλύτερη το 2022 με 450.000tons).

(Photo by Geng Yuhe/VCG via Getty Images) biom

«Διαπιστώνεται από τα παραπάνω ο σημαντικός – κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου.

Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών», αναφέρει η ΕΚΕ.

με πληροφορίες  newsbomb.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments