Δεν μπορούμε να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε καθώς η εποχή της γρίπης και των ιώσεων πλησιάζει. Το μυστικό, ωστόσο, για να τις προλάβετε βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.
Πιθανότατα έχετε ένα φαρμακείο στο μπάνιο εφοδιασμένο με φάρμακα για το κρυολόγημα για να καταπολεμήσετε τις ιώσεις που συχνά φέρνει ο κρύος καιρός. Τι θα γινόταν όμως αν σας έλεγαν ότι δύο συστατικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας (και όχι στο φαρμακείο) θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αλώβητοι αυτήν την εποχή γρίπης και κρυολογήματος;
Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το σκόρδο και το μέλι είναι, από μόνα τους, γνωστά για τις ιδιότητές τους να τονώνουν το ανοσοποιητικό.
Αυτό που ίσως αγνοείτε είναι ότι μια συγκεκριμένη διαδικασία που συμβαίνει όταν συνδυάζετε αυτά τα δύο και τα αφήνετε να ζυμωθούν για κάποιο χρόνο μαζί μπορεί να σας δώσει το ελιξίριο του ανοσοποιητικού σας.
Παρόλο που τον τελευταίο καιρό το συγκεκριμένο γιατροσόφι διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συνδυασμός του σκόρδου με το μέλι αποτελεί από πολύ καιρό την απόλυτη σπιτική θεραπεία για το κρυολόγημα που θα θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας αυτή τη σεζόν.
Ποια είναι τα οφέλη του συνδυασμού σκόρδου με μέλι στις ιώσεις
Όταν λαμβάνονται χωριστά, το σκόρδο και το μέλι έχουν και τα δύο ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Το σκόρδο, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται από το 1550 π.Χ. ως αντιβιοτικό κατά τη διάρκεια επιδημιών και σήμερα είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες είναι ουσιαστικές για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όσο για το μέλι, δεν είναι μόνο καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο στο τσάι, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι επιφέρει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη ακόμη και αντιβακτηριακά αποτελέσματα. Μόλις όμως συνδυαστεί, το σκόρδο με το μέλι προκύπτει μια πραγματική υπερδύναμη που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης, του πονόλαιμου και του βήχα.
Πώς φτιάχνετε το μέλι από σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση;
Είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά απαιτεί λίγη υπομονή. Αν διστάζετε να ακολουθήσετε έναν οδηγό στο TikTok, η συνταγή της Bon Appétit είναι μια καλή εναλλακτική, ενώ και ο Brad Leone έχει επίσης ένα αντίστοιχο βίντεο.
Σύμφωνα με μια συνταγή του blogger και δημιουργού περιεχομένου ευεξίας Mckenzie Wheeler, το μόνο που χρειάζεστε είναι αγνό, αφιλτράριστο και ανεπεξέργαστο μέλι και ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδου από 2 έως 3 κεφάλια. Σε ένα καθαρό, στεγνό βάζο (αφού το αποστειρώσετε), προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου σας. Αν τρυπήσετε κάθε σκελίδα με ένα μαχαίρι θα μεγιστοποιήσετε την ποσότητα σκόρδου που εγχέεται στο μέλι, αλλά μπορείτε επίσης να τις προσθέσετε ως έχουν. Προσθέστε το μέλι σας στο ίδιο βάζο, καλύπτοντας εντελώς τις σκελίδες σκόρδου, ώστε το βάζο σας να γεμίσει περίπου τα 2/3.
Μόλις ανακατευτούν όλα, σφραγίστε το βάζο σας και αφήστε το περιεχόμενο να “καθίσει” για 3 έως 4 εβδομάδες. Όπως θα παρατηρήσετε, θα αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες στο μέλι και θα πρέπει περιοδικά να ανοίγετε το βάζο κάθε 1 με 2 ημέρες. Αφήστε τον αέρα να βγει από το βάζο. Θα ξέρετε ότι το μέλι είναι έτοιμο όταν είναι αισθητά πιο αραιό και λιγότερο παχύρρευστο. Αυτό συμβαίνει επειδή τραβούν το υγρό οι σκελίδες σκόρδου. Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει στις 3 έως 4 εβδομάδες.
Πώς χρησιμοποιείτε το μέλι;
Η κατανάλωση του σκόρδου απευθείας από το βάζο (μερικές σκελίδες την ημέρα θα κάνει τη διαφορά) και η χρήση του μελιού στο τσάι ή σε άλλα ροφήματα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ζυμωμένο σκόρδο με το μέλι ως θεραπεία ή πρόληψη για την εποχή των ιώσεων.
Αλλά δεν χρειάζεται να σταματήσετε εκεί,. Διατηρήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό προσθέτοντάς το σε βινεγκρέτ ή ανακατεύοντας σε οποιοδήποτε πιάτο που χρειάζεται σκόρδο, όπως το μαρινάρισμα γαρίδων ή κοτόπουλου.
Πηγή www.oloygeia.g