Οταν σκεφτόμαστε τις λεμονιές ή τις μπανανιές για το φαγητό μας, σκεφτόμαστε την ύπαιθρο και τα χωράφια που τις καλλιεργούν. Οπότε αυτόματα αν θέλουμε να έχουμε αυτούς τους καρπούς στο σπίτι μας για φυτά, το μυαλό μας πάει μόνο σε υπαίθριο χώρο.
Κι όμως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δέντρων που αναπτύσσεται πολύ καλά στο σπίτι μας και δει σε εσωτερικούς χώρους. Και βέβαια το να έχουμε μια λεμονιά για παράδειγμα μέσα προσθέτει και τη διακοσμητική ομορφιά των φυτών εσωτερικού χώρου.
Τι πρέπει να προσέξεις πριν ασχοληθείς με την εσωτερική κηπουρική
Σύμφωνα με το lifehacker.com, 2 είναι τα πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου αν θέλεις να αποκτήσεις τέτοια δέντρα για εσωτερικού χώρου.Πρώτον σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσεις τις «νάνες» ποικιλίες των φρούτων που στοχεύεις να αποκτήσεις, καθώς δεν απαιτούν τον χώρο που χρειάζονται τα «κανονικά ξαδέρφια» τους. Δεύτερον, η αγορά ενός ώριμου δέντρου και η μεταφύτευση του στο σπίτι σου θα αυξάνει πάντα τις πιθανότητες να αποκτήσεις πραγματικά βιώσιμους καρπούς. Η φύτευση από σπόρους μπορεί να λειτουργήσει, αλλά συνήθως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να παραχθεί λιγότερο.
Να ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σου όταν πρόκειται για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων στους εσωτερικούς χώρους.
1. Συκιά
Η συκιά ficus carica «Petite Negra» θα αρχίσει να παράγει καρπούς σχετικά γρήγορα συνήθως όταν είναι ακόμα λιγότερο από 30εκ. Ως φυτό νάνος, φτάνει μόνο το 1,80 το πολύ σε ύψος (το μέγεθος της γλάστρας που θα το βάλεις θα καθορίσει πόσο μεγάλο θα γίνει τελικά) και τα σύκα που παράγει θα έχουν πλούσιο μοβ χρώμα και θα είναι πολύ νόστιμα . Είναι ένα φυτό εύκολο στη φροντίδα, καθώς είναι φυσικά ανθεκτικό στα παράσιτα και ανθεκτικό στην ξηρασία, οπότε αν ξεχάσεις να το ποτίσεις για λίγες μέρες δεν θα το πειράξει.
2. Εσπεριδοειδή
Οι νάνοι εκδόσεις των περισσότερων φυτών εσπεριδοειδών θα αναπτυχθούν καλά σε εσωτερικούς χώρους – η πρόκληση δεν είναι να τα πείσουμε να μεγαλώσουν, αλλά μάλλον να παράγουν καρπούς. Θα έχεις καλύτερη τύχη με τα πορτοκάλια καλαμοντίνης (citrofortunella mitis), τα λεμόνια Meyer και τα Key Limes, όλες νάνοι ποικιλίες που ανέχονται πολύ καλά τους εσωτερικούς χώρους. Έχε υπόψη ότι ενώ τα πορτοκάλια καλαμοντίνης αναπτύσσονται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά φρούτα – αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών, οπότε δεν χάνονται όλα. Στα εσπεριδοειδή γενικά αρέσουν οι συνθήκες υγρασίας. Χρειάζονται επίσης πολύ ηλιακό φως, οπότε τοποθέτησε τις γλάστρες τους σε ένα μέρος όπου θα εκτίθενται όλη την ημέρα.
3. Μπανανιά
Πρέπει να είσαι προσεκτική στην αγορά μιας ποικιλίας δέντρων μπανάνας, καθώς πολλά θα αναπτυχθούν καλά σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν παράγουν όλα φρούτα που μπορείς να φας. Μια καλή επιλογή είναι να επιλέξεις τη νάνο ποικιλία Cavendish. Αυτά τα δέντρα μπανάνας είναι εύκολο να αναπτυχθούν και θα παράγουν μπανάνες μέσα σε 1 ή 2 χρόνια εάν αναπτυχθούν από σπόρους – αγοράζοντας ένα ώριμο φυτό θα παραλείψεις αυτό το μέρος. Στις μπανανιές αρέσει πολύ το νερό επομένως πρέπει να ποτίζεις τακτικά και καλά, αλλά πρέπει επίσης να αφήνεις το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων, οπότε μην το παρακάνεις. Καλό είναι να τοποθετήσεις το δέντρο σε ένα σημείο που να έχει πολύ ήλιο.
4. Ελιά
Ναι, οι ελιές είναι φρούτο. Ο διαχωρισμός γλυκών/αλμυρών έχει θολώσει τα νερά στη συζήτηση για τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά η ελιά είναι πυρηνόκαρπο όπως και το κεράσι. Ωστόσο, πολλές ποικιλίες ελιάς δεν καρποφορούν καθόλου, οπότε αν θέλεις να έχεις τις δικές σου ελιές, θα πρέπει να ψάξεις για το σωστό είδος. Η γαλλική Picholine είναι μια εξαιρετική επιλογή, εύκολη στη φροντίδα και παράγει πολλά φρούτα. Το σπουδαίο με τα ελαιόδεντρα είναι ότι είναι ουσιαστικά ακαταμάχητα. Δε χρειάζονται πολύ νερό και εφόσον έχουν λίγες ώρες ήλιο κάθε μέρα, θα είναι καλά (τείνουν να «ξεκουράζονται» τους χειμερινούς μήνες, οπότε μην ανησυχήσεις αν το δέντρο σου φαίνεται να γέρνει λίγο κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού).
5. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο θα φυτρώσουν από τα κουκούτσια τους αν ακολουθήσεις την τεχνική με «οδοντογλυφίδα σε ποτήρι, αλλά υπάρχει μια προειδοποίηση: Τα φυτά αβοκάντο που καλλιεργούνται από κουκούτσι σχεδόν ποτέ δεν καρποφορούν. Με άλλα λόγια, θα έχεις ένα ωραίο, υγιές φυτό, αλλά δε θα αναπτύξει ποτέ καρπούς. Το καλύτερο στοίχημα είναι να αποκτήσεις ένα «φυτό εκκίνησης» όπως η ποικιλία «Day» που είναι ο πιο εύκολος τύπος αβοκάντο για να βάλεις σε γλάστρα. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να πάρεις ένα ή δύο αβοκάντο, αλλά θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν ξεκινήσεις από ένα ποτήρι!