Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΗ Μειωμένη Παραγωγικότητα της Ποικιλίας Arbequina Προκαλεί Ανησυχίες στην Ισπανική Ελαιοκαλλιέργεια

Η Μειωμένη Παραγωγικότητα της Ποικιλίας Arbequina Προκαλεί Ανησυχίες στην Ισπανική Ελαιοκαλλιέργεια


 

Στον κόσμο της ελαιοκομίας, η Ισπανία κατέχει μια κυρίαρχη θέση, ειδικά όταν πρόκειται για την ποικιλία Arbequina. Αυτή η ποικιλία, η οποία είναι βασική για τους πυκνής φύτευσης ελαιώνες , αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια ανησυχητική μείωση στις ποσότητες του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Η μείωση αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία μεταξύ των παραγωγών, ιδιαίτερα στις περιοχές της Καταλονίας, όπως στις περιοχές Garrigues και Siurana, όπου η Arbequina είναι η κυρίαρχη ποικιλία. Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Αγροτικής Έρευνας (IRTA) έχει ξεκινήσει ένα διετές πρόγραμμα προκειμένου να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των αποδόσεων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου, όπως αναφέρει το περιοδικό Mercacei, «διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή τη μείωση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αγρονομικές συνθήκες, των κλιματικών παραγόντων και των τεχνολογικών συνθηκών. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την πρώιμη συγκομιδή, την υιοθέτηση νέων υπερ-εντατικών συστημάτων παραγωγής, τη μετατροπή των συστημάτων άρδευσης σε παραδοσιακές φυτείες, τις αυξημένες θερμοκρασίες, την ξηρασία, την ωρίμανση των καρπών και τη διαδικασία λιπογένεσης του λαδιού στους καρπούς, καθώς και τις συνθήκες επεξεργασίας στον μύλοι».

Το έργο έχει διάρκεια 2,5 χρόνια (Δεκέμβριος 2021-Ιούνιος 2024), εισέρχεται στην τελική φάση του. Μέχρι τώρα, έχουν συλλεχθεί πραγματικά δεδομένα για τις συνθήκες συγκομιδής και ελαιοποίησης που ελήφθησαν στα κύρια ελαιοτριβεία και των δύο περιοχών.

Σε αυτό το μονοπάτι, η IRTA συνεργάζεται στενά με τοπικούς παραγωγούς για να εντοπίσει βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις, «ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελαιολάδου που παράγονται σε αυτές τις περιοχές, προς όφελος τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών».

olivonews.it


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments