Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΟικονομική Ανάσα για τους Έλληνες Αγρότες: Σημαντική Ενίσχυση από το Γεωργικό Αποθεματικό...

Οικονομική Ανάσα για τους Έλληνες Αγρότες: Σημαντική Ενίσχυση από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024


 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου) την πρότασή της για οικονομική στήριξη ύψους 51,7 εκατ. ευρώ προς τους Έλληνες και τους Σλοβένους γεωργούς λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού του 2023.

Η χρηματική ενίσχυση που προσφέρει η Κομισιόν στην Ελλάδα θα προέρχεται από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024 και θα ανέρχεται στα 43,1 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ η  Σλοβενία αναμένεται να λάβει στήριξη 8,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό που λαμβάνει τώρα η Ελλάδα ως ενίσχυση είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη στήριξη που είχε λάβει η χώρα ύψους 15.8 εκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2023 από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Υπουργείο έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν χαρακτηρίζοντας το εν λόγω μέτρο στήριξης ως  ένα εξαιρετικά «θετικό αποτέλεσμα».

Τόσο οι εθνικές αρχές της Ελλάδας όσο και της Σλοβενίας θα είναι υπεύθυνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, να «διανείμουν απευθείας την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών τους απωλειών», ενώ οι πληρωμές προς τους αγρότες «αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024».

Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν το εν λόγω μέτρο ενώ πρόκειται να ψηφίσουν επί του εκτελεστικού κανονισμού σε συνεδρίαση της επιτροπής κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών στις 30 Νοεμβρίου. Εάν εγκριθεί ο εν λόγω εκτελεστικός κανονισμός, θα εκδοθεί και θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, ώστε οι εθνικές διοικήσεις των ενδιαφερόμενων δύο χωρών να μπορέσουν να τον εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση, αναφέρει σε δελτίο τύπου η Κομισιόν.

Πηγή – euractiv.gr  (Marianthi Pelekanaki)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments