Friday, September 20, 2024
HomeκαλλιέργειεςΞεκίνησε συγκομιδή βαμβακιού,ι τιμές προσυμβολαίων

Ξεκίνησε συγκομιδή βαμβακιού,ι τιμές προσυμβολαίων


 

Ξεκίνησε η συγκομιδή στο βαμβάκι στις βόρειες περιοχές της χώρας, με μειωμένες σε σχέση με πέρυσι να είναι οι αποδόσεις αλλά καλή ποιότητα. Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην Θεσσαλία που σε κάποιες περιοχές είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. 

Οι διεθνείς τιμές για τη νέα εµπορική περίοδος στο βαµβάκι είναι σε χαμηλότερα επίπεδα αν και οι παραγωγές προβλέπεται να είναι μειωμένες στις μεγάλες παραγωγικές χώρες. 

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει πάει μισό μήνα πίσω το άνοιγμα των καρυδιών. Αλλά και οι πρόσφατες βροχές (θεομηνία Elias) έχουν κρατήσει υγρασία στα χωράφια και δεν μπορούν να μπουν μέσα οι συλλεκτικές μηχανές.

Σε περίπου μια εβδομάδα και με την βοήθεια του καιρού αναμένεται να μπουν οι μηχανές στα χωράφια και να ξεκινήσει η συγκομιδή βάμβακος. Πριν την τελευταία θεομηνία κάποια πρώιμα χωράφια έκαναν συγκομιδή με χαμηλές αποδόσεις στα 250 κιλά το στρέμμα αλλά είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Πάντως υπάρχουν χωράφια με καλή εικόνα τόσο σε ποιότητα (λευκό χρώμα) όσο και σε ποσότητα.

Οι τιμές για προπωλήσεις αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 62,5 λεπτά το κιλό συν το πριμ ποιότητας. Είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την τιμή που έδιναν τα εκκοκκιστήρια πριν τις βροχές του Elias (πριν 10 ημέρες) που ήταν στα 64 λεπτά το κιλό».

Αναφορικά µε την κατάσταση που διαµορφώνεται στον θεσσαλικό κάµπο, μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει χαθεί.

Ο κ. Κώστας Τζέλας, παραγωγός από την Καρδίτσα αναφέρει ότι «η παραγωγή βάμβακος έχει χαθεί για την περιοχή. Μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές αναμένεται να έχουν παραγωγή».

Από την Λάρισα ο κ. Χρήστος  Σιδερόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι δύο βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο βαμβάκι. Η υγρασία που υπάρχει στα χωράφια (ορεινά και πεδινά) θα δημιουργήσει πρόβλημα ποιότητας στο 75% της παραγωγής. Τα χωράφια που έχουν γεμίσει λάσπη θα είναι δύσκολο να οργωθούν. Τριφύλι δεν μπορεί να μπει. Μόνο σιτάρια και όσπρια. Για τα βαμβάκια μπορούμε να περιμένουμε ένα εξάμηνο για να δούμε την κατάσταση του χωραφιού αλλά εκτιμώ ότι μεγάλος αριθμός από αυτά θα είναι αδύνατο να κάνουμε σπορά για τη νέα χρονιά».

Αντίθετα με το νότο στη βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή βάμβακος. Οι ποιότητες είναι καλές αλλά έχουμε μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Αλί Μεχμέτ, παραγωγός από την Κομοτηνή, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή βαμβακιού. Οι αποδόσεις φέτος είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στους καύσωνες και τους ισχυρούς ανέμους που ακολούθησαν. Μια μέση απόδοση στην περιοχή κυμαίνεται στα 300 κιλά το στρέμμα και με το δεύτερο χέρι μπορεί να φτάσει στα 350 κιλά. Εκτιμώ ότι η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «αν και είχαμε πρόσφατα μια βροχή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή βάμβακος στην περιοχή. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι εκτιμώ κατά 20%. Οι ποιότητες όμως είναι καλές και το χρώμα. Τα ξηρικά δίνουν περίπου 120 κιλά ανά στρέμμα, ενώ τα αρδευόμενα φτάνουν και τα 300 κιλά. Οι τιμές αυτή την εποχή είναι στα 62,5 λεπτά το κιλό συν το πριμ (που μπορεί να φτάσει και στα συν 8 λεπτά)». 

Προβλέψεις για διεθνή παραγωγή
Εκτός από το Πακιστάν προβλέπονται μικρότερες παραγωγές βαμβακιού στις άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής για το 2023/2024.

Σύμφωνα με το USDA, η παγκόσμια έκταση καλλιέργειας βαμβακιού το 2023/2024 προβλέπεται σε περίπου 318 εκατομμύρια στρέμματα (78,5 εκατομμύρια στρέμματα λιγότερα σε σχέση με το 2022/2023).

Φέτος η μέση απόδοση βαμβακιού σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται στα 770 κιλά ανά εκτάριο (687 λίβρες ανά στρέμμα), περίπου 2% κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. 

Για την Κίνα η περιοχή καλλιέργειας βαμβακιού το 2023/2024 είναι κατά 8% μειωμένη (7,2 εκατομμύρια στρέμματα), με την έκταση βαμβακιού να συγκεντρώνεται στην περιοχή Xinjiang. Οι συνολικές συνθήκες καλλιέργειας αυτή τη σεζόν ήταν ευνοϊκές. Η μέση απόδοση προβλέπεται στα 2.027 κιλά ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το ρεκόρ της περασμένης σεζόν των 2.122 κιλών ανά εκτάριο. Η παραγωγή βαμβακιού της Κίνας για το 2023/2024 προβλέπεται στα 27 εκατομμύρια μπάλες, η οποία είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα 30,7 εκατομμύρια μπάλες της περασμένης περιόδου. 

Πηγή www.agrotypos.gr Παϊσιάδης Σταύρος
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments