Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΑν δεν είχαν ανέβει οι τιμές, ο κόσμος θα είχε ξεμείνει από...

Αν δεν είχαν ανέβει οι τιμές, ο κόσμος θα είχε ξεμείνει από ελαιόλαδο από τον Ιούνιο


 

Tι θα συμβεί όταν η ισπανική παραγωγή επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο και η ζήτηση δεν ανακάμπτει


Με το βλέμμα εστιασμένο στο παρόν και το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα και επίκεντρο το τρίπτυχο παραγωγή – τιμή – κατανάλωση, ο πρόεδρος του Ομίλου Dcoop και έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής κ. Αntonio Luque, στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο της GEA στη Jaen, τόνισε ότι αν δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές όσο αυξήθηκαν ο κόσμος θα είχε ξεμείνει από ελαιόλαδο από τον περασμένο Ιούνιο. Ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα συμβεί όταν η ισπανική παραγωγή επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο και η ζήτηση δεν ανακάμπτει. Με άλλα λόγια περιέγραψε μια δύσκολη ισορροπία του τρόμου στο παγκόσμιο ισοζύγιο ελαιολάδου, πράγμα που απαιτεί απότώρα μέτρα ελαϊκής πολιτικής.

Οι δηλώσεις, που έκανε ο κ. Luque στο συνέδριο, φιλοξενούνται σε δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca και έρχονται μετά από ένα καλοκαίρι – χρονική περίοδο κλιμάκωσης των τιμών – επικοινωνιακής παράνοιας, με τα απανωτά δημοσιεύματα των ΜΜΕ να βομβαρδίζουν τους καταναλωτές σχετικά με την ανοδική πορεία της τιμής του ελαιολάδου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Dcoop δεν δίστασε να πει ότι από τον περασμένο Ιούνιο δεν θα υπήρχε ελαιόλαδο στον κόσμο αν οι τιμές δεν είχαν αυξηθεί προκαλώντας μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Παράλληλα επισήμανε ότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα είχαν φθάσει στο σημερινό επίπεδο αν η κατανάλωση είχε πέσει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον κ. Luque είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση άντεξε τις υψηλές τιμές λόγω της μεγάλης εκτίμησης που τρέφουν οι καταναλωτές για το ελαιόλαδο.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Luque εκφράζει ξεκάθαρα τους προβληματισμούς του για το μέλλον του κλάδου, ο οποίος μπορεί να περιέλθει σε μια καταστροφική δίνη όταν αλλάξουν οι κανόνες που διέπουν το σημερινό παιχνίδι. Η μεγαλύτερη ανησυχία του εστιάζεται στο τι θα γίνει όταν η ισπανική συγκομιδή επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο των 1,5 εκατ. τόνων, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης. Τότε, όπως λέει, μπορεί να σημειωθεί μεγάλη πτώση των τιμών, κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά για τους εμπλεκόμενους στην αξιακή αλυσίδα του λαδιού. Και επειδή τότε θα είναι αργά για να βρεθούν οι ένοχοι, ο πρόεδρος του Ομίλου Dcoop, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εφαρμόσουν νέες προσεγγίσεις που στόχο θα έχουν να ξεπεραστεί αυτός ο πιθανός, μελλοντικός σκόπελος της χαμένης αγοράς, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς όσο και εξαγωγών.

Τέλος, ο κ. Luque έκλεισε την ενδιαφέρουσα ομιλία του δηλώνοντας ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ισπανικός ελαιώνας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την καλή διαχείριση του νερού για την άρδευση. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την γειτονική Πορτογαλία, η οποία διαθέτει δεξαμενές νερού μοντέλου Alqueva, που της επιτρέπουν να αποθηκεύει αρκετό νερό, με το οποίο τροφοδοτεί τους ελαιώνες της όταν το έχουν ανάγκη, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή εξέλιξη της καλλιέργειας και τη σταθερότητα της παραγωγής.

www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments