Το αβοκάντο (Percea americana) είναι τροπικό φρούτο που κατάγεται από το νότιο Μεξικό. Ανήκει στην οικογένεια Lauraceae. Το αβοκάντο ονομάζεται και βουτυρόδενδρο εξαιτίας της υφής της σάρκας του καρπού του.
Οι κύριες χώρες παραγωγής του είναι το Μεξικό (με μεγαλύτερη από 40% της παγκόσμιας παραγωγής) ενώ ακολουθούν άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα και Εκουαδόρ. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη.
Ο καρπός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους στη μαγειρική. Καταναλώνεται ωμός στο ψωμί και σαλάτα με χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Επιπλέον, το λάδι του χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καλλυντικών και ζωοτροφών
Διατροφική αξία του αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά (88%), μονοακόρεστα λιπαρά Βιταμίνη Ε, Κάλιο, Φυτικές ίνες. Κατατάσσεται στις θερμιδογόνες τροφές.
Μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση στην καταπολέμηση του καρκίνου και καρδιαγκιακών παθήσεων καθώς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης και της πίεσης
Μορφολογικά χαρακτηριστικά για το δένδρο αβοκάντο.
- Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο, που μπορεί να φτάσει σε ιδανικές συνθήκες μέχρι και τα 20 μέτρα σε ύψος.
- Το ριζικό του σύστημα θεωρείται επιπολαιόριζο (αναπτύσσεται οριζόντια στο έδαφος και όχι τόσο σε μεγάλο βάθος),
- Έχει δύο ή και περισσότερες βλαστήσεις το χρόνο (άνοιξη – καλοκαίρι)
- Χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας
- Τα άνθη αναπτύσσονται σε βοτρυώδεις ταξιανθίες, επάκρια των βλαστών.
- Η άνθιση συμβαίνει αργά την άνοιξη. H καλλιέργεια του αβοκάντο σε πιο ψυχρό κλίμα οψιμίζει την άνθιση.
- Τα άνθη στο αβοκάντο έχουν πρασινωπό χρώμα, είναι τέλεια (έχουν αρσενικά & θηλυκά μέρη) και χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο της διχωγαμίας (τα αρσενικά μέρη ανθίζουν σε διαφορετική περίοδο από τα θηλυκά).
- Ο καρπός του αβοκάντο είναι ράγα, και σχετικά μεγάλου μεγέθους, με ένα σπέρμα στη μέση. Η σάρκα του είναι κιτρινωπή με γεύση βουτύρου. όταν είναι ώριμη.
- Οι βλαστοί του δέντρου φέρουν ξυλοφόρους και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί δίνουν τη βλάστηση και οι απλοί δίνουν βοτρυώδης ταξιανθία.
Τα δένδρα αβοκάντο ξεκινούν την ανθοφορία τους από τον 3-6 χρόνο και σε πλήρη ανθοφορία στα 12-18 χρόνια. |Η παραγωγική ζωή του φθάνει τα 25-35 έτη.
Ποικιλίες αβοκάντο.
- Ποικιλία Hass: Χαρακτηριστική φλούδα με πολύ σκούρο πράσινο χρώμα και τραχιά υφή. Το δένδρο παράγει καρπό 200-300 gr. Είναι η πιο εμπορική ποικιλία παγκοσμίως.
- Άλλες ποικιλίες είναι η Fuerte. Zutano, Ettinger, Bacon, Reed, Pinkerton,
Κατάλληλες κλιματικές & εδαφικές συνθήκες για το αβοκάντο.
- Το αβοκάντο είναι απαιτητικό φυτό σε άρδευση. Θέλει να έχει συνεχώς υγρά εδάφη, χωρίς περιόδους εδαφικής ξηρασίας για να έχει καλή παραγωγή.
- Το αβοκάντο είναι αρκετά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και συχνά παθαίνει ζημιά σε θερμοκρασίες κάτω των -2οC.
- Πρέπει να επιλέγονται περιοχές χωρίς παγετούς, για την εγκατάσταση νέας καλλιέργειας. Χρειάζεται σχετική υγρασία 60-65%. Θερμοκρασίες πάνω από 37οC μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα και καρπόπτωση.
- Επιπλέον, το καλοκαίρι η μέση ελάχιστη θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 14οC.
- Οι καρποί επίσης είναι και αυτοί ευαίσθητοι στους παγετούς και τους έντονους ανέμους.
Προετοιμασία του εδάφους για εγκατάσταση νέας καλλιέργειας αβοκάντο.
- Όργωμα του εδάφους σε βάθος 30-40 cm
- Βάθος λάκκων 50 cm και διάμετρο 30-40 cm
- Αποστάσεις φύτευσης 4-5 μέτρα, στη γραμμή και στη σειρά. Καλλιεργούνται και σε πυκνή φύτευση.
- Η μεταξύ τους σκίαση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.
Βασικές καλλιεργητικές γνώσεις για το αβοκάντο.
- Η φύτευση των νέων δενδρυλλίων αβοκάντο γίνεται από τέλος Φεβρουαρίου και μετά.
- Το αβοκάντο διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα με 3-4 βραχύωνες.
- Το αβοκάντο έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό. Η συνιστώμενη μέθοδος είναι η στάγδην άρδευση.
- Υπερβολική λίπανση με άζωτο ενισχύει τη βλάστηση και όχι την καρποφορία. Γενικά δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση
- Δεν γίνεται αραίωμα καρπών στο αβοκάντο