Το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAe) κατασκεύασε ένα ρομπότ οινοποίησης, που ονομάζεται Vinimag. Το ρομπότ κατασκευάστηκε στα πλαίσια του πενταετούς προγράμματος ”Ανάπτυξη ενός μικρού οινοποιείου και αντίστοιχου εξοπλισμού” και μπορεί να οινοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ποικιλιών με μικρές ποσότητες σταφυλιών. Το σύνολο του έργου κόστισε συνολικά 3,2 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς.
Το Vinimag διαθέτει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αυτοματοποιήσει την παραγωγή οίνου ακόμα και σε πολύ μικρές παρτίδες. Οι οινοποιήσεις διεξάγονται σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία 16⁰C και ο αριθμός των δειγμάτων που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί είναι 8500. Προέρχονται από τη συλλογή (Vassal vine conservation) που βρισκόταν στη Ν. Γαλλία αλλά για την ευκολότερη διεξαγωγή του πειράματος μεταφερθήκαν σε κοντινή τοποθεσία.
”Θα είμαστε σε θέση να παγώσουμε παρτίδες ενός κιλού λευκού ή ερυθρού σταφυλιού, που προέρχεται από μόνο ένα κλήμα και να δοκιμάζουμε συνεχώς την απόδοση τους σε συνθήκες έλλειψης νερού. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να εξάγουμε αρκετά συμπεράσματα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής ή τις ασθένειες χωρίς να υπάρχει ο φόβος για σφάλματα χειρισμού” αναφέρει η Marie-Agnès Ducasse από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου (IFV). ”Το ρομπότ καταφέρει να μας δώσει πιο γρήγορα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από τις οινοποιήσεις και κατά συνέπεια θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της επιλογής ποικιλιών” συνεχίζει η Ducasse.
Το ρομπότ έχει την ικανότητα να ζυμώσει 1000 δείγματα ετησίως σε 60 αντιδραστήρες, εξοπλισμένους με αφαιρούμενο καπάκι και διπλό έμβολο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε την κανονική ημερομηνία τρύγου. Τα σταφύλια αποψύχονται και στη συνέχεια αναμειγνύονται αυτόματα, για να επαναληφθεί η διαδικασία σύνθλιψης πριν τοποθετηθούν σε δεξαμενές. Το καπάκι μπορεί επίσης να τρυπηθεί και το γλεύκος να ομογενοποιηθεί. ”Το Vinimag μπορεί να βγάλει και να ζυγίσει έναν αντιδραστήρα κάθε λεπτό έτσι ώστε να συμπεράνει από την απελευθέρωση CO2 και την πρόοδο της ζύμωσης’‘, εξηγεί ο Frédéric Habouzit από τον πειραματικό τομέα του INRAe (Pech Rouge).
Γράφει
Δημήτρης Καραχάλιος, οινολόγος
Πηγή – Vitispere (oinologia.gr)