Friday, September 20, 2024
HomeαμπέλιAμπέλι | Οι ανθεκτικές και οι ευαίσθητες στη ξηρασία ποικιλίες

Aμπέλι | Οι ανθεκτικές και οι ευαίσθητες στη ξηρασία ποικιλίες

 

Τα πρέμνα είναι τόσο ευαίσθητα στη ξηρασία, όσο και οι ντομάτες. ”Φυσαλίδες αέρα εμφανίζονται στα αγγεία που μεταφέρουν το χυμό, εμποδίζοντας τα να μεταφέρουν νερό όταν το υδατικό δυναμικό του ξuλώματος πέσει κατά μέσο όρο κάτω από τα -2,5MPa” αναφέρει ο Sylvain Delzon, κύριος ερευνητής στον τομέα της δασικής οικολογίας στο INRA (Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας). Όμως και ανάμεσα στις ποικιλίες υπάρχουν διαφορές, αφού δεν είναι όλες το ίδιο ανθεκτικές. Η έρευνα έδειξε ότι οι ανθεκτικές στις ασθένειες ποικιλίες είναι οι πιο ευαίσθητες στη ξηρασία. 

Από τριάντα αυτόριζες ποικιλίες που πήραν μέρος στην έρευνα η Floréal αποδείχθηκε η πιο ευαίσθητη (P50 -1.8 MPa), που οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 50%. Ακολούθησαν οι ποικιλίες Vidoc και Voltis, ενώ η Artaban είχε μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία από τις προηγούμενες. Άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν από τον Delzon στο τελευταίο συνέδριο που διεξήχθη στο Μπορντώ στις 8 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι 50 ημέρες χωρίς νερό είναι αρκετές για να ξεράνουν τα πρέμνα της ποικιλίας Floréal. Οι αντίστοιχες ημέρες για το Pinot noir είναι 150 (P50 -3,5 MPa). Το Merlot, το Cabernet Sauvignon και το Sylvaner εμφανίζουν επίσης ανθεκτικότητα έναντι της ξηρασίας.

Η έρευνα έδειξε ότι τα πρέμνα δεν έχουν την ικανότητα να επιδιορθώσουν την ξήρανση που επέρχεται στα όργανα τους, καταλήγει ο Delzon. Για αυτό και δρουν προληπτικά κλείνοντας τα στόματα τους μόλις το υδατικό δυναμικό φτάσει στο -1 MPa, έτσι ώστε να διαπνέουν λιγότερο. Ο Delzon μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας, ενθαρρύνει τους συναδέλφους του που ασχολούνται με τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης, να συμπεριλάβουν στις νέες ποικιλίες που στοχεύουν, εκτός από βελτιωμένα χαρακτηριστικά αντοχής στις ασθένειες και βελτιωμένα χαρακτηριστικά αντοχής στη ξηρασία.

Γράφει

 Δημήτρης Καραχάλιος, οινολόγος

Πηγή – Vitisphere (oinologia.gr)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments