Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΗ λίπανση της Κορωνέϊκης, της βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής και της Καλαμών

Η λίπανση της Κορωνέϊκης, της βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής και της Καλαμών


 

Έμπειροι παραγωγοί ποικιλίας Κορωνέικης, βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής, αλλά και Καλαμών μας παραθέτουν τις εμπειρίες τους, όσον αφορά στη λίπανση των δέντρων την περίοδο που διανύουμε, αλλά και μετέπειτα.

Επίκαιρο το θέμα της λίπανσης της ελιάς και ο agrotypos παραθέτει, με ένα νέο άρθρο, απόψεις έμπειρων ελαιοπαραγωγών γύρω από τις ενδεδειγμένες συνταγές.

”Διαφυλλικά για καλύτερα αποτελέσματα”

Όπως ανέφερε ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, ” θα αναφερθούμε στην λίπανση που κάνουμε στις ελιές για ελαιοποίηση (ποικιλία Κορωνέικη). Η πρώτη λίπανση γίνεται μετά την συγκομιδή, από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο, όταν βάζουμε βόριο (Β) στο έδαφος. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να έχουν πλούσια ανθοφορία, επιτυχημένη καρπόδεση και καλή παραγωγή. Βάζουμε περίπου 100 γραμμάρια στην ρίζα του κάθε δέντρου. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου γίνεται η βασική σύνθετη λίπανση. Μια συνταγή που χρησιμοποιούμε πολύ στην περιοχή είναι η 18 – 6 – 12 (άζωτο – φώσφορο – κάλιο). Σε αυτήν προσθέτουμε τα ιχνοστοιχεία: Μαγνήσιο – 4 βόριο – 0,3 και ψευδάργυρο – 0,1. 

Σε δέντρα ηλικίας πάνω από 30 ετών βάζουμε 3 – 4 κιλά βασικής λίπανσης για κάθε χρόνο ζωής. Πολλοί παραγωγοί σταματούν σε αυτό το στάδιο την λίπανση. Αν κάποιοι θέλουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουν τους ψεκασμούς που κάνουν με διαφυλλική λίπανση. Στον πρώτο ψεκασμό που γίνεται για καλοκόρις στην ανθοφορία τον Απρίλιο προσθέτουμε διαφυλλικά βόριο (Β) και άζωτο (Ν). Στον δεύτερο ψεκασμό που γίνεται για πυρηνοτρήτη που κάνουμε τον Μάιο ρίχνουμε μια ακόμη δόση διαφυλλικά βόριο και άζωτο. Με την πρώτη άρδευση που θα κάνουμε τον Ιούνιο κάνουμε υδρολίπανση με άζωτο. Στα τέλη Αυγούστου για να έχουμε καλά μεγέθη καρπού μαζί με τον ψεκασμό κατά του δάκου βάζουμε κάλιο και ασβέστιο, που βοηθά τον καρπό να έχει καλή ελαιοπεριεκτικότητα. ”

Η περίπτωση της βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής

Μιλώντας στον agrotypos ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής «Biolivia», Δημήτρης Ευαγγελινός: «καλλιεργώ βιολογικά επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Το κόστος όλων των εφοδίων είναι αυξημένο κατά 30 – 40% σε σχέση με πέρσι. Για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να προσπαθούν να κάνουν σωστή λίπανση. Ο ελαιώνας είναι ένα οικοσύστημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, ο ορθολογικός χειρισμός για την διατήρηση της παραγωγικής ικανότητάς του. Το έδαφος μπορεί να μας δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία αρκεί να κάνουμε μια σωστή επεξεργασία. Νομίζω πως η στρατηγική λίπανσης ουσιαστικά που ακολουθείται από την πλειοψηφία των παραγωγών έχει να κάνει με την ποσότητα, και όχι με την διατήρηση της οργανικής ύλης. Προσωπικά προσπαθώ να κάνω μια ισορροπημένη και στοχευμένη λίπανση. Αυτό εξοικονομεί χρόνο, κόπο και χρήμα για τον παραγωγό. Προσπαθώ να εμβολιάσω το χώμα με μικροοργανισμούς (αζωτοβακτήρια κ.α.). 

Επίσης επιλέγω κοπριές ή Λεοναρδίτη που αποτελεί πλούσια και καθαρή πηγή Οργανικής Ουσίας και Χουμικών Συστατικών. Εκτιμώ, ότι με τους διαφυλλικούς ψεκασμούς κάνουμε διόρθωση της θρέψης. Επειδή έχω πολλά στρέμματα καλλιέργειας κάνω κάθε χρόνο πιλοτικά αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση. Στις βρώσιμες ελιές καλό είναι η οργανική λίπανση να ξεκινά μετά την συγκομιδή κατά το Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο βάζω λιπάσματα με ξηρή μυκητιασική μάζα και μικροοργανισμούς. Τα ελαιόδεντρα δεν είναι άλογα κούρσας. Η υπερεντατική καλλιέργεια μας έκανε να ξεχάσουμε την μεγάλη σημασία που έχει το έδαφος. Βλέπουμε πολλά αρδευόμενα ελαιόδεντρα μικρής ηλικίας να ξεραίνονται στην Χαλκιδική. Για αυτό πρέπει να κάνουμε μια ορθολογική θρέψη».

Η συνταγή ενός παραγωγού με Καλαμών από το Μεσολόγγι

Τέλος, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το χωριό Μάστρο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε τα εξής: «τα τελευταία 10-12 χρόνια κάνω ανάλυση φυλλοδιαγνωστική στις αρχές Ιανουαρίου, η οποία με βοηθάει να δω τι συμβαίνει στα δέντρα. Αν από τα αποτελέσματα της ανάλυσης κριθεί απαραίτητο, κάνω τον πρώτο ψεκασμό το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, για να προλάβω προβλήματα από γλοιοσπόριο, μύκητες, κυκλοκόνιο, ακάρεα κ.λπ. Στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνω και δεύτερη φυλλοδιαγνωστική, για να δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής χαλκούχων. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κάνω ζιζανιοκτονία, με διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο λειτουργεί και προφυτρωτικά. Στόχος είναι τα χόρτα και ειδικά αυτά που είναι δίπλα στους κορμούς των δέντρων, να είναι στο σωστό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν ζημιές από τρωκτικά, αλλά και για να παίρνει ήλιο το χωράφι. 

Πάντοτε κοιτώντας τον καιρό και βάσει τα αποτελέσματα της δεύτερης φυλλοδιαγνωστικής, αλλά και τις βροχές που θα πέσουν, εφαρμόζουμε αζωτούχα λιπάσματα. Στις αρχές Μαρτίου κάνουμε διαφυλλικό ενόψει της ανθοφορίας και για τα βλαστάρια. Το Μάρτιο με την ανθοφορία, που σχηματίζεται το μούρο κάνουμε πάλι διαφυλλικά, αν η φυλλοδιαγνωστική δείξει τέτοια ανάγκη, αν για παράδειγμα λείπει ψευδάργυρος ή βόριο. Σε περίπτωση που ο καιρός έχει αυτή την περίοδο εξάρσεις (π.χ. πολύ κρύο ή ζέστες), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιοδιεγέρτες. Ειδικά σε περίπτωση παγετού είναι απαραίτητο πολύ. Τον Απρίλιο με Μάιο, μαζί με βασική λίπανση, κάνουμε ραντίσματα με χαλκούχα και δηλητήριο για ακάρεα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι πάντα κοιτάμε και τον καιρό, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια. 

Τον Ιούνιο με Ιούλιο έχουμε ολοκληρώσει τον ψεκασμό για την καρπόδεση και πάμε για τη δεύτερη επέμβαση με διαφυλλικά, συν λίπανση με Καλιούχα, που πάνε στον καρπό. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετέπειτα, παρακολουθούμε συνεχώς τι γίνεται και με την παρουσία του δάκου, ώστε αναλόγως να παρέμβουμε με ραντίσματα. Τον Σεπτέμβριο κάνουμε εφαρμογή με καλιούχα πάλι που βοηθούν στην ωρίμανση του καρπού». 

Πηγή – agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments