Sunday, September 29, 2024
HomeκαλλιέργειεςΟικοτεχνική Μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης της αρώνιας

Οικοτεχνική Μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης της αρώνιας

Εάν οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη στην εποχή των κυνηγών- τροφοσυλλεκτών, με πολλές διακυμάνσεις θερμοκρασιών, που δημιουργούσαν έλλειμμα τροφής, σίγουρα θα αναζητούσαν έναν καρπό γλυκό, έστω και σε άγρια μορφή. Ευτυχώς τέτοιες κοπιώδεις αναζητήσεις δεν χρειάζονται πλέον.  

Από την Μακρυνίτσα του Δήμου Σιντικήςο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, προσφέρει μέσω του ρεπορτάζ την σωρευμένη γνώση των ντόπιων για τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας και της παραγωγής της Αρώνιας.

70 χλμ. από τις Σέρρες Η Θωμαή Κωνσταντινίδου, Παραγωγός Βιολογικής Αρώνιας εξηγεί ότι πρόκειται ένα φυτό- υπερτροφή με ξεχωριστές ιδιότητες.

Εύκολο στην καλλιέργεια και την συλλογή, με χαμηλό κόστος παραγωγής, αντέχει σε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από -40 έως +40 βαθμούς Κελσίου, είναι ένα φυτό πολυετές που φτάνει έως και 100 ετών.

Η συλλογή του καρπού με το χέρι αν και δυσκολότερη σε σχέση με την μηχανική που χρησιμοποιείται σε μεγάλες εκτάσεις στην Ευρώπη εγγυάται μια φυσική διαδικασία που φτάνει έως την μεταποίηση.  

Με στοιχειώδη επεξεργασία γίνεται το σιρόπι που μπαίνει παντού. Γλυκό και στυφό ταιριάζει με γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς. Χρησιμοποιείται ως μαρμελάδα, σιρόπι, χυμό, άλειμμα- σάλτσα, σε παγωτά και φαγητά.

Όπως λέει η κ. Κωνσταντινίδου, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό διαθέτει βιταμίνες A, C, B5, B6, έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, βοηθά τις εγκύους μειώνει το ζάχαρο, βοηθά στην αποβολή των βαρέων μετάλλων. Παρά την ιδιαιτερότητα της γεύσης ο φρέσκος καρπός προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα, εφ’ όσον φτάσει στην αγορά μετά την συγκομιδή. 

Πηγή Ertnews.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,193FansLike
1,306FollowersFollow

Recent Comments