Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΕνίσχυση Έως 500.000€ για τη Σύσταση Ομάδων Παραγωγών: Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων έως...

Ενίσχυση Έως 500.000€ για τη Σύσταση Ομάδων Παραγωγών: Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων έως 31 Οκτωβρίου

Περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν οι ομάδες παραγωγών να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν πενταετή στήριξη έως 100.000 ευρώ ετησίως για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-1.1 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» στον τομέα της γεωργίας του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027, συνολικού ύψους 31,8 εκατ. ευρώ.

Στόχος της παρέμβασης, σύμφωνα με την πρόσκληση, είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.

Ποιους αφορά

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών, οι οποίες έχουν έδρα στην ελληνική επικράτεια, έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του ν.4384/2016, ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την αναγνώριση και ο ελάχιστος αριθμός μελών κατά την αναγνώριση είναι ο εξής:

α) Για τις Ομάδες Παραγωγών φυτικής κατεύθυνσης είναι 12 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής τα 100.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Ομάδες Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές, τα όρια διαμορφώνονται σε έξι μέλη και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.

β) Για τις Ομάδες Παραγωγών ζωικής κατεύθυνσης είναι οκτώ και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 100.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Ομάδες Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές, τα όρια διαμορφώνονται σε πέντε μέλη και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.

γ) Για τις Οργανώσεις Παραγωγών φυτικής κατεύθυνσης είναι 30 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 300.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Οργανώσεις Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές τα όρια διαμορφώνονται σε 15 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

δ) Για τις Οργανώσεις Παραγωγών ζωικής κατεύθυνσης είναι 20 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 300.000 ευρώ. Κατά παρέκκλιση, για τις βιολογικές Οργανώσεις Παραγωγών, το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και τις ορεινές περιοχές, τα όρια διαμορφώνονται σε 10 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

Επιχειρηματικό σχέδιο

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο διάρκειας πέντε ετών, στο οποίο περιγράφονται οι ενέργειες για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε σχέση με την αρχική κατάσταση με διατύπωση σχετικών δεσμευτικών στόχων.

Δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως Ομάδα Παραγωγών ή Οργάνωση Παραγωγών σε έτος προηγούμενο του έτους υποβολής της αίτησης στήριξης, η διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου διαφοροποιείται με βάση τον υπολειπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της πενταετίας από την ημερομηνία αναγνώρισης, και υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες επίτευξης των στόχων της παρούσας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξη αυτών. Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου ομαδοποιούνται σε τρεις ομάδες που σχετίζονται με τη δυναμική της Ομάδας Παραγωγών/Οργάνωσης Παραγωγών (Ομάδα Α), τις οικονομικές επιδόσεις (Ομάδα Β) και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο (Ομάδα Γ).

Στόχοι

Οι στόχοι της Ομάδας Α είναι οι εξής:

α. Αύξηση αριθμού μελών.

β. Ενέργειες προβολής και προώθησης.

γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις κατάρτισης ή/και συμβουλών ή/και άλλες μορφές συνεργασίας.

δ. Εφαρμογή νέων πρακτικών / τεχνικών, μεθόδων ή/ και προϊόντων στη γεωργία – κτηνοτροφία.

ε. Συμμετοχή μελών σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις καινοτομίας ή/και έρευνας ή/και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

στ. Αύξηση της αξίας παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων.

Οι στόχοι της Ομάδας Β είναι οι εξής:

α. Αύξηση του όγκου παραγωγής.

β. Καθετοποίηση της παραγωγής.

γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής.

δ. Αύξηση της αξίας παραγωγής.

ε. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο με συμβολαιακή γεωργία.

στ. Ελεγχος και διαχείριση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, καθώς και της αποδοτικότητας των μέσων παραγωγής.

Οι στόχοι της Ομάδας Γ είναι οι εξής:

α. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και πληροί τις απαιτήσεις ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας (π.χ. βιολογική παραγωγή, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ολοκληρωμένη παραγωγή, κ.λπ.).

β. Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων ή/και αποβλήτων.

γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Οι στόχοι που θα τεθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο από διαφορετικές ομάδες.

Οι ετήσιοι στόχοι δεν είναι δεσμευτικοί, ωστόσο κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί. Απόκλιση από τους τεθέντες στόχους χωρίς αιτιολόγηση οδηγεί σε κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσεται από γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας, ο/η οποίος/α αναλαμβάνει πέραν της υποχρέωσης εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου και την υποχρέωση τεχνικής στήριξης του υποψηφίου μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (υποβολή αιτημάτων τροποποίησης επιχειρηματικού σχεδίου, αιτημάτων πληρωμής, κ.λπ.).

Τα ποσοστά και τα ποσά στήριξης

Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης. Η ενίσχυση χορηγείται για τα έτη που υπολείπονται της πενταετίας, μετά την οριστική υποβολή της αίτησης στήριξης και με την προϋπόθεση επίτευξης των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου. Η επιλεξιμότητα των παραστατικών που καθορίζουν την εμπορεύσιμη αξία του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών εκκινεί κατά το έτος λειτουργίας στο οποίο πραγματοποιήθηκε η οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης.

Δόσεις

Οι δόσεις καταβάλλονται μία κάθε έτος μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης και μετά από πρόσκληση από τον αρμόδιο φορέα και με την υποβολή σχετικής αίτησης από τον δικαιούχο. Οι δόσεις καταβάλλονται για τα έτη που υπολείπονται της πενταετίας από την υποβολή της αίτησης στήριξης και τη συμπλήρωση αντίστοιχου ημερολογιακού έτους από την αναγνώριση της Ομάδας Παραγωγών / Οργάνωσης Παραγωγών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο ΕΦ στον οποίο εκχωρείται η αρμοδιότητα πρέπει να καταβάλλει την τελευταία δόση μόνο αφού ελέγξει την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Ο υπολογισμός της αξίας παραγωγής για κάθε δόση προκύπτει από την ετήσια αξία της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών. Ειδικά η αξία παραγωγής περιλαμβάνεται ως εκτίμηση στο επιχειρηματικό σχέδιο για τα έτη που υπολείπονται της πενταετίας και επαληθεύεται από τα αντίστοιχα παραστατικά και τη βεβαίωση της αξίας της εμπορευθείσας παραγωγής από ορκωτό λογιστή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ελεγκτών της ΕΛΤΕ, για το προϊόν ή τα προϊόντα που έχει αναγνωριστεί η Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών, για κάθε ημερολογιακό έτος της πενταετίας από την αναγνώρισή της.

Καταβολές

Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως εξής:

* 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση

* 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση

* 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση

* 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση

* 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση

Δαπάνες

Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη. Ωστόσο, στην αναλυτική λογιστική καταχώρηση των δαπανών κατά κατηγορία, πρέπει να εμφανίζονται δαπάνες που είναι συναφείς με την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και τις λειτουργικές δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός ένταξης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ετήσιων εκτιμώμενων ποσών πληρωμής, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα του επιχειρηματικού σχεδίου και δε δύναται να αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ και δεν μπορεί  να διανέμεται στα μέλη της Ομάδας/ Οργάνωσης Παραγωγών.

Διαδικασία υποβολής

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 9η Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. και η καταληκτική ημερομηνία η 31η Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00. Οπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, Οι δικαιούχοι υποβάλλουν μόνο μία αίτηση στήριξης ανά ΑΦΜ.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Τα δικαιολογητικά της αίτησης στήριξης κατατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή και σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές περί τύπου και μεγέθους αρχείου που περιγράφονται στο ΟΠΣΚΕ. Η ορθή καταχώριση και υποβολή της αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντος.

Οι αιτούντες μπορούν να διορθώνουν την αίτηση στήριξης και τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά, εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται στο ΟΠΣΚΕ.

Γωγώ Κατσέλη – eleftherostypos.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την υποβολή αίτησης και τη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr. Εκεί θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε πλήρως αυτήν την ευκαιρία.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments