Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΦωτιά στην Αττική: Καταστροφές σε Αμπέλια, Ελιές, Μελίσσια και Κτηνοτροφικές Μονάδες

Φωτιά στην Αττική: Καταστροφές σε Αμπέλια, Ελιές, Μελίσσια και Κτηνοτροφικές Μονάδες

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές, πλήττοντας σοβαρά τον αγροτικό τομέα της περιοχής. Αμπελώνες, ελαιώνες, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες που θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν.

Δεκάδες χιλιάδες τα στρέμματα των καμένων εκτάσεων

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι καμένες δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Βασιλική Καβαλλάρη. Η ίδια δήλωσε στην «ΥΧ» ότι ξεκινά άμεσα η καταγραφή όλων των καμένων εκτάσεων και κυρίως των δασικών. Διεμήνυσε, επίσης, ότι «η περιφέρεια στέκεται αρωγός στους πολίτες και τις πληγείσες περιοχές, παρέχοντας ό,τι είναι δυνατό για την προστασία ανθρώπων και περιουσιών και βοηθώντας σε οτιδήποτε άλλο υπάρχει ανάγκη». Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Copernicus, η μεγάλη φωτιά στην Αττική κατέκαψε περισσότερα από 85.000 στρέμματα γης.

Σημαντικός, επίσης, είναι και ο αριθμός των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που σαρώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όχι μόνο οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη, αλλά και ο μηχανολογικός και ο λοιπός εξοπλισμός των αγροτών. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Ο πρώτος απολογισμός του ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή

Αναφερόμενος σε θέματα φυτικής παραγωγής και σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία που έχει συλλέξει ο οργανισμός, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επεσήμανε ότι οι ελαιώνες που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εκτείνονται στα 1.800 περίπου στρέμματα και οι αμπελώνες στα 300, όπως επίσης και ένας σημαντικός αριθμός σε θερμοκήπια.

Πλήρης καταγραφή θα γίνει από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Στάχτη έγινε το Οικολογικό Αγρόκτημα των αδελφών Αρβανίτη στα Κιούρκα

Στα Κιούρκα, το επισκέψιμο οικολογικό αγρόκτημα των αδερφών Θοδωρή και Παναγιώτη Αρβανίτη αποτελεί μία από τις ακραίες περιπτώσεις καταστροφής της παραγωγής, αλλά και του πάγιου εξοπλισμού στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Συνολικά, καταστράφηκαν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι, ο ψυκτικός θάλαμος, το αρδευτικό σύστημα, οι στάβλοι των ζώων, τα καταλύματα των εργατών, αγροτικά εξαρτήματα, το οικοσχολείο και όλες οι υπαίθριες καλλιέργειές τους.

Ο Θοδωρής και ο Παναγιώτης ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία έτη, είχαν ιδρύσει εντός του πρότυπου κτήματός τους ένα «Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας», όπου πολλοί επισκέπτες παρακολουθούσαν μαθήματα που προωθούσαν τη σημασία της βιώσιμης παραγωγής.

Παράλληλα, είχαν αναπτύξει ένα δικό τους δίκτυο πώλησης των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία παρέδιδαν σε καλάθια απευθείας στο σπίτι των καταναλωτών, σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού αριθμού πολιτών.

Επιπλέον, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο τους οδήγησε στην επί χρόνια παροχή δωρεάν στέγης στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στον Κολωνό, σε δικό τους οίκημα, ώστε να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Δυστυχώς, η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 11 Αυγούστου και συνεχίστηκε για μέρες, κατέστρεψε ολοσχερώς το Οικολογικό Αγρόκτημα των αδελφών με την τόσο μεγάλη κοινωνική προσφορά. Ως ελάχιστο δείγμα ανταπόδοσης, φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες συμπαραστέκονται έμπρακτα στον Παναγιώτη και τον Θοδωρή, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ανοίξουν έναν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς για την παροχή βοήθειας στα αδέλφια, με αριθμό: GR30017103700060370102370 – Παναγιώτης Αρβανίτης.

Πηγή ypaithros.gr

Για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα στήριξης που προγραμματίζονται για τους πληγέντες από τη φωτιά στην Αττική, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments