Thursday, September 19, 2024
HomeΕλαιοκομίαΤα Οφέλη του Ελαιολάδου στην Πρόληψη του Αλτσχάιμερ: Νέα Έρευνα από Ιταλούς...

Τα Οφέλη του Ελαιολάδου στην Πρόληψη του Αλτσχάιμερ: Νέα Έρευνα από Ιταλούς Επιστήμονες

Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις σε τέσσερις σημαντικούς βιοδείκτες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βλάβη του εγκεφάλου στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Alzheimer’s Disease”, αποκαλύπτει πώς το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο κατά της γνωστικής εξασθένησης και του κινδύνου ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.

Η Ιταλική Έρευνα

Η μελέτη αυτή έχει ιταλική προέλευση και διενεργήθηκε από τον καθηγητή Domenico Praticò, νευροπαθολόγο στο Κέντρο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια, σε συνεργασία με τους καθηγητές Alessandro Leone και Maurizio Servili από τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και της Περούτζια αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις του ελαιολάδου στην έκφραση διαφόρων δεικτών νευροφλεγμονής σε έναν εγκεφαλικό ιστό με Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιώντας μια λεπτομερή αναλυτική προσέγγιση (microarray). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ελαιόλαδο ελέγχει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα των φλεγμονωδών βιοδεικτών και δρώντας συγκεκριμένα σε τέσσερις από αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βλάβη του εγκεφάλου.

Οι ανακαλύψεις αυτές ενισχύουν περαιτέρω τη σημασία του ελαιολάδου ως μέσο πρόληψης της γνωστικής εξασθένησης, προσφέροντας έναν ακόμη λόγο για τη σύσταση της κατανάλωσής του.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments